Petak, 24 Svi 2024 10:14

Udruga lađara sveti Ilija Metković - VOGALONGA 2024

Udruga lađara sveti Ilija Metković i ove je godine sudjelovala na Vogalongi od 17. do 19. svibnja 2024. te tako četvrNAJAVA: 6. Lađarski kup sv. Ante Kominti put predstavila neretvansku lađu na najpoznatijoj regati tradicijskih plovila u Veneciji. No ove su godine naši veslači odlučili uz promociju neretvanske lađe promovirati i kulturu kazališta zahvaljujući našim gimnazijalcima i framašima, Goranu Matiću i Mariji Tomić Veraja koji su u Veneciji na Campu San Polo izveli predstavu Pravilnik za brak čija je premijera bila u Metkoviću u prosincu 2023. godine. Uz jednu dobru i kvalitetnu suradnju naših veslača pod vodstvom njihova predsjednika gospodina Dalibora Obradovića, framaša i metkovskih gimnazijalaca predvođenih prof. Marijom Tomić Veraja bilo je lijepo i ponosno gledati i bodriti sve koji su promovirali očuvanje neretvanske lađe i kazališnog života našeg Metkovića i neretvanske doline. Tri dana u Veneciji bila su ispunjena dobrom zabavom, hrvatskom pjesmom i osmijesima koji su ispunili venecijanske ulice i kanale. Bilo je lijepo vidjeti neretvansku lađu s hrvatskom zastavom, iz koje se čula pjesma naših veslača Luke Komazina, Filipa Volarevića, Bernarda Bokana, Marina Gnječa, Petra Jakića, Zdravka Vidovića, Mate Cvitića, Marina Ćavara, Luke Kravara koji su svojim zaveslajima uz potporu njihove pratnje u lađi Ane Jurčević uspješno stigli na cilj gdje su primili medalje za svoje sudjelovanje na Vogalongi. Naši su framaši i gimnazijalci svojom izvedbom predstave ispunili drugi po veličini venecijanski trg San Polo znatiželjnim turistima koji su ih nagradili velikim pljeskom. O lijepo provedenim danima i uspješnoj realizaciji aktivnosti svjedoče i pozitivne izjave suputnika:

Izjava voditelja Radija Ploče, gospodina Joška Gnječa: Vogalonga je predivan događaj koji je teško opisati riječima, svakako vrijedan posjeta jer vas ispuni dojmovima za cijeli život. Velike pohvale Udruzi lađara sveti Ilija Metković i gospodinu Daliboru Obradoviću i ekipi koja je izvela predstavu Pravilnik za brak, Mariji Tomić Veraja te gimnazijalcima i framašima iz Metkovića. Cijelo vrijeme pozitivna atmosfera i prava promocija Neretve na velebnom događaju, kao uvod u lađarske dane koji slijede. 

Izjava gospodina Obradovića: Vogalonga je zaista predivan događaj koji ujedini različitosti i ispuni vas predivnim dojmovima. Treba to vidjeti i doživjeti. Hvala mojim veslačima i neizmjerno hvala framašima i gimnazijalcima te njihovoj pratnji koji su nam ovo putovanje učinili zanimljivim i ispunili naše trenutke smijehom i pozitivnom energijom. Osjećao sam se sretno gledajući naše mlade dok su izvodili predstavu na trgu i tako privlačili znatiželjne gledatelje, a sve nas učinili ponosnima jer su na jedan kulturan način predstavili našu Neretvu, naš Metković. Nadam se da je ovo početak jedne kvalitetne suradnje veslača Udruge lađara sveti Ilija i metkovskih framaša.

Zahvaljujemo našim sponzorima (Karlovačko pivo i TOMMY) te Ministarstvu vanjskih poslova i Hrvatskoj turističkoj zajednici koji su prepoznali naš rad i svojim donacijama omogućili nam odlazak u Veneciju gdje smo uspješno predstavili Neretvu. Zahvaljujemo i dr. Neli Sršen i konzulici savjetnici Davorki Sarić koje su nam pomogle u organizaciji i osigurale nezaboravne trenutke u Veneciji.

Video sadržaj

Koristimo kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i potpunu funkcionalnost internet stranice i servisa. Uvijeti korištenja