Subota, 15 Lipanj 2024 14:01

Blagdan Sv.Vida 15.6.2024

Blagdan Sv.Vida 15.6.2024 Foto: Vidonjac

Proslavljen blagdan nebeskog zaštitnika Župe Vid

Župa Vid proslavila je blagdan svog nebeskog zaštitnika - sv. Vida, u subotu 15. lipnja. Misnom slavlju prethodila je procesija, a misu je zbog nemogućnosti, umjesto najavljenog župnika Župe Kraljice Mira iz Makarske don Mislava Šaškora,   predslavio domaći župnik don Mile Čalo.

I sv. Vid prepoznao je Isusov poziv, Isusove reklame, koje nadilaze naše ljudske, ovozemaljske, često prizemne, one kojima je u pozadini samo profit, interes, i često prljavi dobitak, moć, vlast i kratkotrajna slava i kratkotrajni bljesak, rekao je među ostalim vlč. Čalo.

Gospodin želi poučiti i nas danas, preko primjera našega mučenika sv. Vida, da otkrijemo vrijednost evanđelja, želi da budemo postojani i čvrsti u svojoj vjeri, da nosimo  sa sobom i uz sebe svoj životni križ, naslonjeni na njega, da u svjetlu njegovog križa, muke, smrti  i slavnog uskrsnuća, koračamo ovim svijetom. Od nas se danas ne traži toliko puno da govorimo, traži se od svećenika i propovjednika - od ostalih vjernika puno manje, premda je potrebno i u određenim trenucima i mjestima i govoriti, svjedočiti svoju pripadnosti onda kada to nije u trendu, kao što to nije bilo ni u vrijeme sv. Vida...

Bogu hvala, naglasio je vlč. Čalo, mi nismo svjedoci progonstva i mučeništva zbog Kristova imena i evanđelja za razliku ostatka svijeta. Znamo da danas nije in biti vjernik, kršćanin, premda smo većina, bar vjernici i kršćani  na papiru. Znamo da se  kršćanske vrednote, često ismijavaju, izruguju, stavljaju na prva mjesta kada se treba nekoga  izvrijeđati, omalovažiti, kada mu treba prišiti nekakvu etiketu, kad ga treba ocrniti. Doduše, ponekad, nekim lošim, sablažnjivim, neurednim negativnim stilom i načinom života, možemo biti poticaj da na taj način dopremo u žižu javnosti, u medije. 

Danas na poseban način, dok slavimo sv. Vida  pozvani smo da uistinu  budemo i svojim riječima  i djelima, pravi svjedoci, bilo gdje da se nalazimo, da nas mogu čitati, da budemo živo evanđelje, koje ne govori riječima, nego svojim djelima, jasnim stavom i zauzetim ponašanjem i ljubavlju, požrtvovnošću, spremnošću na žrtvu, marljivošću, odgovornošću i savješću, tako zapravo najbolje svjedočimo i najbolje propovijedamo o sebi i Isusu Kristu. Takvu vjeru, takvu postojanost, ustrajnost, svjedočanstvo, svima nama želim - da nas sv. Vid u tome trajno nadahnjuje i pomaže, poručio je vjernicima vlč. Čalo, čestitajući bladan zaštitnika, napose onima, koji nose njegovo ime. 

Slavlje su animirali pučki pjevači i zbor župe, kojim ravna prof. Anita Cuca Bebić.

Antonija Menalo

       

Koristimo kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i potpunu funkcionalnost internet stranice i servisa. Uvijeti korištenja