Petak, 23 Ožujak 2018 10:38

U crkvi sv. Ilije održan koncert u spomen Matiše Rajčića

U crkvi sv. Ilije održan koncert u spomen Matiše Rajčića Foto: likemetkovic.hr

U jesen godine 1994. u Metkoviću se obilježavala 40. obljetnica metkovske Gimnazije, tada je u neformalnom programu na radost prisutnih pok. Matiša Rajčić svojim prekrasnim baritonom otpjevao poznatu pjesmu meksičkog skladatelja Augustina Lara Granada. Bio je to njegov posljednji nastup pred metkovskom publikom.

U spomen na ovoga iznimnog čovjeka i glazbenika sinoć je u crkvi sv. Ilije u Metkoviću u organizaciji Župe sv. Ilije održan koncert pod znakovitim nazivom Život Bogu ispjevan na kojem su nastupili zborovi iz doline Neretve:

Matiša 2

Župni zbor Župe sv. Stjepana Prvomučenika Opuzen
Župni zbor Župe sv. Nikole Biskupa Metković
Župni zbor Župe sv. Ilije Proroka Metković
Zbor mladih Župe sv- Stjepana Prvomučenika Opuzen
Zbor mladih i band Župe sv. Ilije Proroka Metković

Voditeljica programa bila Romana Gabrić.

Matiša Rajčić rođen 1940. u Metkoviću, bio je pripadnik generacije mladih Metkovaca i Metkovki koji su se okupljali oko župnika fra Vjere Vrčića i zbog toga bili proganjani (Feđa Brečić, Stojan Vučičević, Miro Vrnoga, Živka Visković…). Svoje formalno glazbeno obrazovanje stekao je u Zagrebu na Institut za crkvenu glazbu. Surađivao je s mnogim zborovima (zbor Hrvatskog narodnog kazališta i HRT-a, Akademski zbor Palma, Collegium pro musica sacra…) sudjelovao na festivalima (Kajkavska popevka), bio je i orguljaš u crkvi sv. Marka u Zagrebu.

Snimio je nekoliko pjesama na kajkavskom u izdanju ondašnjega Jugotona (Trsek moj, Čuk sedi…). Matiša je surađivao s Palmom početkom 1990-ih kada je zbor snimio nosač zvuka – Hrvatska liturgijska glazba 20-og stoljeća, za koje je 1995. godine bio nominiran za hrvatsku diskografsku nagradu Porin.- piše likemetkovic.hr

 

 

Video sadržaj

Koristimo kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i potpunu funkcionalnost internet stranice i servisa. Uvijeti korištenja