• HDZ-2024-ZA-SVE-IZAZOVE---PROGRAMMATIC---BACIC-970x250-v2-01.jpg
  • HDZ-2024-ZA-SVE-IZAZOVE---PROGRAMMATIC---BACIC-970x250-v2-02.jpg
  • HDZ-2024-ZA-SVE-IZAZOVE---PROGRAMMATIC---BACIC-970x250-v2-03.jpg
  • WhatsApp Slika 2024-04-13 u 10.24.45_623b370e.jpg

 

 

 

 
 
Srijeda, 21 Veljača 2018 15:15

Zamjenica župana Žaklina Marević na svečanoj skupštini Društva turističkih vodiča Dubrovnik

Zamjenica župana Žaklina Marević nazočila je danas svečanoj skupštini Društva turističkih vodiča Dubrovnik kojom je obilježena 40. obljetnica postojanja Društva, ali i 80. obljetnica organiziranog vođenja turista po Gradu i okolici.

Zamjenica Marević pozdravila je sudionike skupa te im čestitala Međunarodni dan turističkih vodiča.
”Znamo iz prošlosti da su goste u ove krajeve najčešće dovodili poslovi vezani uz trgovinu, pomorstvo, diplomaciju, graditeljstvo…Oni Dubrovnik nisu gledali tad očima kojima ga mi vidimo danas, no ta se prizma s vremenom mijenjala. Svijest gradskih…domaćih ljudi, književnika, povjesničara, profesora i drugih uglednika potaknutih na pokazivanje dubrovačkih ljepota dovela je u grad značajne osobe iz kulturnog i književnog života zemlje i inozemstva. S rastom broja turista, a posebice od 60-ih godina prošlog stoljeća kada su gosti na kružnim putovanjima dolazili s parobrodovima, potreba za turističkim vodičima, ali i Društvom koje ih objedinjuje bila je sve jasnija i izraženija”, rekla je zamjenica Marević te dodala kako se vodiči danas suočavaju s novim izazovima na tržištu EU.

”Rad Društva s vodičima, potreba za edukacijom kako bi što kvalitetnije predstavljali Grad i županiju potvrđuje činjenicu da Dubrovnik kao jedan od gradova na UNESCO-voj listi zaslužuje najbolju moguću interpretaciju, a vaš poziv na otključavanje tajni Dubrovnika svima jasno govori kako je ovaj Grad neiscrpno kulturno bogatstvo”, rekla je zamjenica Marević.
Predsjednik DTVD Marko Sjekavica rekao je kako je ponosan na ovu obljetnicu te kako su upravo u novije vrijeme napravljeni veliki pomaci.
”Baš smo u najnovijem razdoblju postigli pomake, između ostalog i po pitanju novog Zakona o turizmu te mogućeg napretka kroz veću aktivnost turističke inspekcije prema ilegalnim vodičima. Tek treba vidjeti kako će se novi zakon provoditi u zbilji. Nadamo se da će turistička inspekcija zaustavljati vodiče bez licence, a mi u Društvu vodiča smo spremni pomoći. Ipak smo mi stalno na terenu pa vidimo kad se takva vođenja događaju te smo otvoreni to ukazati inspekciji. Osim toga, želimo znanjem i ekspertizom doprinijeti u djelovanju tih inspekcija”’, rekao je Sjekavica.

Žana 4

Izvor: DNŽ

Koristimo kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i potpunu funkcionalnost internet stranice i servisa. Uvijeti korištenja