Četvrtak, 27 Veljača 2020 15:08

Stožer CV DNŽ: Trenutno nema osoba kod kojih sumnjamo na korona virus, ali sve zdravstvene ustanove su spremne na eventualnu pojavu te bolesti

Stožer Civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije održao je u četvrtak sjednicu na temu pripremnih aktivnosti Dubrovačko-neretvanske županije, a nakon potvrđene prisutnosti korona virusa u Hrvatskoj.

Zamjenik župana i načelnik Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije Joško Cebalo ovom prilikom je istaknuo kako ćemo eventualnu pojavu korona virusa u DNŽ dočekati spremni.

”U srijedu sam bio na Nacionalnom stožeru i upoznao sam članove županijskog Stožera s tim zaključcima. Nema generalne zabrane javnih događanja, ali je zaključeno kako će se svaki pojedini događaj razmotriti kako na županijskoj tako i na nacionalnoj razini. Upoznati smo s naputkom Ministarstva zdravstva koji je išao prema svim zdravstvenim ustanovama, a koji se odnosi na zabranu posjeta pacijentima kako zbog sezone gripe, tako i zbog pojave koronavirusa”, napomenuo je Cebalo te istaknuo kako su sve zdravstvene ustanove u našoj županiji spremne.
Odgovarajući na novinarski upit načelnik Cebalo je istaknuo kako se razmatra nekoliko lokacija za uspostavu eventualne karantene, koja će zaživjeti u slučaju potrebe.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić rekao je kako Zavod od pojave epidemije u Kini spreman na ovakav razvoj situacije te mogući dolazak koronavirusa u našu županiju.
”Imamo dovoljno zaštitne opreme. Na dnevnoj bazi koordiniramo s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Ministarstvom zdravlja te njihove upute prosljeđujemo dalje po terenu. Važno je dobro se informirati i educirati. Svi građani bi trebali slušati preporuke zdravstvenih službi, a ovdje je vrlo važna i uloga medija koji trebaju smiriti situaciju i davati prave informacije”, istaknuo je Lakić.

Odgovarajući na upit napomenuo je kako ZZJZ DNŽ uvijek ima epidemiologa u pripravnosti, i prije pojave korona virusa.

Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik dr. Marijo Bekić istaknuo je kako je sastankom Stožera civilne zaštite uspostavljena međuresorna interdisciplinarna suradnja na razini županije kako bi se što bolje pripremili i reagirali na eventualnu pojavu koronavirusa.

”Imamo pripremljene obrasce postupanja i u svakodnevnoj smo komunikaciji sa Zavodom za javno zdravstvo i Ministarstvom. U ovom trenutku u bolnici nema osoba radi sumnje na koronavirus, a čak je i gripa u padu. Nema razloga za paniku, imamo prostor za izolaciju i imamo dovoljno zaštitnih sredstava i za djelatnike i za pacijente. Bolnica je pripravna, a infektolozi imaju 24-satna dežurstva”, rekao je Bekić.

Nova sjednica Stožera zakazana je za ponedjeljak, a pozvani su i predstavnici županijske lučke uprave, Zračne luke te sanitarna inspekcija. Po potrebi će se održati i ranije ukoliko to situacija bude zahtijevala.

Koristimo kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i potpunu funkcionalnost internet stranice i servisa. Uvijeti korištenja