Ponedjeljak, 14 Svi 2018 12:26

Projekt 'Zdrav za 5' uči djecu o važnosti zdravog i sigurnog života bez droge i alkohola

Dubrovačko-neretvanska županija provodi projekt “Zdrav za 5!” usmjeren na prevenciju ovisnosti i zlouporabe alkohola, droga i igara na sreću te promociju pro-socijalnog, preventivnog i zaštitnog djelovanja uz razvijanje socio-emocionalnih vještina kod djece i mladih, podizanje razine svijesti o vlastitoj ulozi u očuvanju životne, školske i radne okoline te podizanje razine samosvijesti o odgovornosti u očuvanju vlastitog i tuđeg zdravlja i sigurnosti. 

Ovogodišnje aktivnosti druge komponente Projekta, vezano za promociju zdravog načina života i boravak u prirodi, kao i važnost očuvanja okoliša te održivi razvoj područja i društva, provedene su u Osnovnoj školi Slano, u Slanom. Hrvatska gorska služba spašavanja predstavila je svoju djelatnost i opremu koju koristi u akcijama spašavanja, a predstavnik MUP-a je, kroz Vježbu „Pronađi me!“, predstavio djelovanje psa za detekciju opojnih sredstava. U provedbi planiranih aktivnosti sudjelovalo je 80-ak učenika viših razreda Osnovne škole Slano i Osnovne škole Primorje Smokovljani.

Osnovni ciljevi Projekta “Zdrav za 5!” su aktivno mijenjanje stavova i štetnih životnih navika, mijenjanje stavova o nužnosti zaštite okoliša i prirode, podizanje razine samosvijesti o odgovornosti u očuvanju vlastitog i tuđeg zdravlja i usvajanje zdravih stilova života. Projekt “Zdrav za 5!” provodi se kroz interaktivne edukacije i eko radionice u školama, kontinuirano tijekom školske godine. Projekt se sastoji od dvije komponente: komponenta 1. Prevencija ovisnosti o alkoholu, drogama i igrama na sreću i komponenta 2. Zaštita i uređenje okoliša.

Kroz komponentu II fokus je na izgradnji sigurnog i zdravog okoliša za sigurno i kvalitetno odrastanje mladih, poticanjem zajednice na uklanjanje prilika koje omogućavaju pojavu kriminaliteta.
Partneri na projektu su Policijska uprava Dubrovačko-neretvanska, Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije i HGSS Stanica Dubrovnik.

Izvor: DNŽ

Koristimo kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i potpunu funkcionalnost internet stranice i servisa. Uvijeti korištenja