Petak, 11 Svi 2018 19:13

SVEČANA SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE Župan: Izdignuli smo se iz pepela i danas kao jedna od najuspješnijih županija slavimo 25 godina postojanja

Svečana sjednica Županijske skupštine Dubrovačko-neretvanske županije povodom blagdana svetog Leopolda Bogdana Mandića i Dana Dubrovačko-neretvanske županije održana je u petak ujutro u Kazalištu Marina Držića, a ove godine proslavljeno je i 25 godina postojanja naše županije.

Na svečanoj sjednici nagrade Dubrovačko-neretvanske županije za životno djelo pripale su glazbeniku Oliveru Dragojeviću i književniku Stjepanu Šešelju. Nagradu Dubrovačko-neretvanske županije za iznimna postignuća dobili su predsjednik udruge Rina Mašera Petar Baničević, KUD Metković i Narodna glazba Smokvica, a Nagradu za doprinos ugledu i promociji Dubrovačko-neretvanske županije u zemlji i svijetu u proteklom jednogodišnjem razdoblju dr. sc. Vlado Onofri i Hrvatska glazba Potomje.
Čast otvaranja svečane sjednice pripala je predsjednici Županijske skupštine Vilmi Kosović, a uzvanicima se obratio župan Dobroslavić čestitavši Dan Dubrovačko-neretvanske županije i blagdan Sv. Leopolda Bogdana Mandića, našega nebeskog zaštitnika.
”Ove godine ne slavimo sasvim običan Dan naše županije. Ove je godine dvadeset i peta obljetnica njenog osnivanja. Također je 25 godina od uspostavljanja županijskog ustroja u Republici Hrvatskoj. Uvijek smo govorili da je ovaj regionalni ustroj dobar. Uvijek smo zastupali stajalište da je ustroj koji je osmislio prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman optimalan za Hrvatsku. To je potvrdila i Vlada premijera Andreja Plenkovića koja iza njega čvrsto stoji. Davnog 13. travnja 1993. godine održana je prva sjedica Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije. Otad plovi županijski brod u izazovnoj plovidbi boreći se za boljitak naših sugrađana i naših gospodarstvenika. Početak je bio obilježen mukotrpnim oporavkom od teških razaranja nanesenih agresijom i okupacijom dijelova županije, kojima su opustošena područja Konavala, Župe, Primorja i dijelovi Grada.
Državnim programom obnove i marljivošću naših ljudi podigli smo iz pepela stradala područja. Vratili smo turizam, ojačali poljoprivredu, osnovali sveučilište, izgradili luke, popravili ceste…
Na taj smo način, unatoč ratnim štetama, uspjeli sustići najnaprednije regije u zemlji i danas smo u krugu pet najuspješnijih hrvatskih županija. Ostvarujemo iznimna postignuća u turizmu, u čemu smo ponajbolji u Hrvatskoj, a Dubrovnik se ravnopravno nosi sa svjetskom turističkom elitom. Među najboljima smo u zemlji u korištenju fondova EU, koje smo od prvog dana prepoznali kao najvažniji i često jedini dostupan izvor financiranja naših projekata. Ponajbolji smo u gospodarenju pomorskim dobrom. Proizvodnja mandarina u dolini Neretve dosegnula je veličinu od 100 tisuća tona godišnje i postala važan hrvatski izvozni proizvod i brend. Vinari naše županije proizvode najbolja hrvatska crna i bijela vina. Proizvodi naše marikulture na iznimnoj su cijeni i poznati diljem svijeta”, rekao je župan Dobroslavić.
”Dobili smo modernu zračnu luku Dubrovnik, važan ulaz u našu županiju za polovicu naših posjetitelja. Modernizirana je luka Ploče, izgrađena luka u Gružu kao pretpostavke za prihvat tereta odnosno putnika, posebno s brodova na kružnim putovanjima. Osnovana su dva sveučilišta i jedno visoko učilište. Pomogli smo stipendijama svim naraštajima studenata i srednjoškolaca, uključujući i omogućavanjem prakse u našem županijskom uredu u Bruxellesu. Gradimo konačno i Pelješki most. Nezaposlenost nam je među najnižim u Hrvatskoj, demografsko stanje bolje od hrvatskog prosjeka, nemamo znatnijeg iseljavanja. Sve ovo postigli smo čuvajući i obnavljajući prebogatu kulturnu baštinu i štiteći prirodne vrijednosti kojima nasreću obilujemo. Sve ovo postigli smo čuvajući naše tradicionalne vrjednote, običaje i našu vjeru. Čuvajući vrjednote iz Domovinskog rata, uvijek imajući na umu nesebičnu žrtvu naših poginulih branitelja, patnju njihovih obitelji, uz poštivanje svih branitelja i žrtava agresije. Postigli smo sve to čuvajući dobre odnose među ljudima, toleranciju u odnosima s nacionalnim manjinama i vjerskim zajednicama. I držeći se čvrsto maksime „obliti privatorum publica curate“, i one „ ne obećavaj što ne možeš ispuniti, što obećaš ispuni“. U ovim vremenima kad svjedočimo poplavama populizma, spinova, isprazne galame uvijek nam je cilj bio postići vjerodostojnost. Time, sigurni smo, bitno pridonosimo stabilnosti toliko potrebnoj građanima, gospodarstvenicima, ulagačima, turistima…”, istaknuo je župan.

Napomenuo je kako je pred nama još uvijek dug i naporan put.
”Moramo auto cestu dovesti do Osojnika, naravno kroz našu županiju, moramo spojiti Grad sa zračnom lukom brzom cestom, izgraditi Kongresni centar, još bolje povezati prometnicama i novim trajektnim lukama naše otoke. I još mnogo toga. S punim samopouzdanjem, s vjerom u naše sugrađane, u ovu Vladu ostvarit ćemo naše ciljeve. A pouzdajemo se na tom putu i u našega nebeskog zaštitnika Sv. Leopolda Bogdana Mandića. Čestitam svim ovogodišnjim dobitnicima županijskih priznanja, svim sugrađanima još jednom čestitam Dan županije. Neka Bog čuva ovu županiju i domovinu nam Hrvatsku”, rekao je župan Dobroslavić.

Jandroković: Najuspješnija i najljepša županija
Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković rekao je kako mu je uvijek veliko zadovoljstvo doći u Dubrovačko-neretvansku županiju jer je ona jedna od najuspješnijih, najrazvijenijih i najljepših.
”Svaki put kad dođem na otoke, Pelješac, Konavle, u Dubrovnik opije me ta prirodna ljepota, ali i ona koju ste izgradili kroz stoljeća. Na to morate biti ponosni. Ta ljepota i bogatstvo je duboko u vašim genima što se osjeti u vašoj plemenitosti i humanosti. Prošla je godina dana, zabilježen je gospodarski rast od tri posto, povećanje kreditnog rejtinga, najbolja turistička sezona. Cijeli je niz projekata ovdje, a svakako je najveći Pelješki most koji ima svoju nacionalnu važnost, a bitan je i za razvoj Pelješca. Pri tom zasluge idu svima vama, a posebno vodstvu Županije,”, izjavio je Jandroković.

Obuljen Koržinek: Čekali desetljećima na projekte
Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, kao izaslanica premijera Andreja Plenkovića, poručila je kako joj je kao Dubrovkinji posebno zadovoljstvo nazočiti proslavi 25 godina postojanja županije.
”Kao Dubrovkinji, posebno mi je zadovoljstvo što vas pozdravljam u ime Vlade, i to u godini kad možemo reći kako smo započeli neke projekte koji su desetljećima čekali realizaciju. Vlada Andreja Plenkovića je postavila kao cilj ravnomjeran razvoj Hrvatske,“ rekla je ministrica Obuljen te dodala kako se usprkos širećem euroskepticizmu osjeća kako je ulazak Hrvatske u EU donio mir, gospodarski prosperitet, međunarodnu suradnju, mobilnost radnika.

Bačić: Županijski ustroj omogućio razvoj
Saborski zastupnik Branko Bačić, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović rekao je kako je županijski teritorijalni ustroj omogućio razvoj i današnje uspjehe.
”Do pred dvadeset godina ova je županija bila razrušena, ali se oporavila poput feniksa te je danas u samom vrhu. Od prvog smo se dana zalagali da ovaj prostor bude samostalna regionalna jedinica, što je preduvjet daljnjeg razvoja”, rekao je Bačić.

Franković: Jednakomjeran razvoj
Dubrovački gradonačelnik Mato Franković rekao je kako je Dubrovnik kao središte županije zainteresiran za ravnomjeran razvoj svakog njezinog kutka.
”Dubrovnik se trenutno nosi s brojnim izazovima koje donosi razvoj, no imamo snage i iskustva voditi naš Grad u pravom smjeru. Sve ono što nam je dato na upravljanje cilj je ostaviti novim generacijama u boljem stanju nego što smo ga dobili”, rekao je gradonačelnik Franković.

Herceg: Imali ste viziju
Dan Dubrovačko-neretvanske županije čestitao je i Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije.
”Vjeruj i imaj vjeru bile su riječi koje su obilježile život blaženog Leopolda Bogdana Mandića, a vi ste stoljećima pokazivali kako imate vjeru i jasnu viziju vašeg razvoja te ste danas kulturno, turističko, gospodarsko središte Mediterana,“ rekao je Herceg.

Trodnevni program
Svečanoj sjednici su među ostalim nazočili i potpredsjednik Sabora Božo Petrov, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, ministrica u Vladi Crne Gore Marija Vučinović, saborska zastupnica Sanja Putica, državna tajnica Nikolina Klaić, zastupnica u Europarlamentu Dubravka Šuica, dubrovački biskup Mate Uzinić, rektor Sveučilišta u Dubrovniku Nikša Burum i brojni drugi.
Svečanosti je prethodilo odavanje počasti poginulim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskoga rata na gradskom groblju Boninovo kao i proglašenje najuspješnijih županijskih sportaša i prigodan kulturno-umjetnički program ispred crkve svetog Vlaha.
Proslava će biti zaključena večernjim koncertom Dubrovačkog simfonijskog orkestra u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik te u subotu svetom misom u crkvi Gospe od Milosrđa i koncertom županijskih puhačkih orkestara ispred crkve sv. Vlaha.
Inače, najbolji sportaši u prošloj godini su Ivana Šutalo judašica JK Dubrovnik i Marko Bijač, vaterpolist VK Jug CO. Priznanja su dobili i Jugov trener Vjekoslav Kobešćak, najuspješnija ekipa je ženska posada dvojca na pariće VK Ošjak i Vela Luka – Ivana i Josipa Jurković, dok je najuspješnija momčad VK Jug CO. Najuspješniji sportski savez je Bridž savez Dubrovnik, sportske nade su Paula Belemečić iz Judo kluba Dubrovnik 1966. i Luka Gašpar iz Boćarskog kluba Ploče. Hrvoje Kačić dobitnik je nagrade za životno djelo, a nagrade za izuzetno sportsko dostignuće pripale su europskim i svjetskim prvakinjama, veslačicama Ivani i Josipi Jurković kao i svjetskim prvacima, vaterpolistima Marku Bijaču, Marku Macanu, Maru Jokoviću, Lorenu Fatoviću, Luki Lončaru i Javieru Garcii.

Izvor DNŽ

Koristimo kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i potpunu funkcionalnost internet stranice i servisa. Uvijeti korištenja