• Cistoća Metković.png
  • Dalmata-Uskrs.png
  • Grad Metković.png
  • metkovicnet (10).jpg
  • Metković Razvoj.png
  • Narona i MB.png
  • Općina Kula Norinska.png
  • Pekarstvo Metkovka.png
  • poljop (1).png
  • t-reklam uskrs 2021.png
  • Uskrs boras (1).png
  • Uskrs Opuzen.png
  • Uskrs Pojezerje.png
  • Uskrs rasadnik.png
  • Uskrs Slivno.png
  • Vodovod Metković.png
  • ZAŽABLJE.jpg

 

 

 

 
 
Petak, 25 Listopad 2019 16:03

Ministar zdravstva uručio ravnatelju OB Dubrovnik Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt 'Dnevna bolnica u Dubrovniku i Metkoviću'

Uz nazočnost župana Nikole Dobroslavića i suradnika, državne tajnice u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Nikoline Klaić, gradonačelnikâ Dubrovnika i Metkovića Mata Frankovića i Dalibora Milana te ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislava Petrica, danas je u Palači Ranjina ministar zdravstva Milan Kujundžić uručio ravnatelju OB Dubrovnik Mariju Bekiću ‘Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt ‘Dnevna bolnica u Dubrovniku i Metkoviću’.

Ovaj je ugovor rezultat uspješne prijave na natječaj objavljen u okviru Poziva za dodjelu bespovratnih sredstava “Poboljšanje isplativosti i pristupa dnevnim bolnicama i/ili dnevnim kirurgijama”, ukupna vrijednost projekta je 50.853.801,07 kuna, dok su ukupno prihvatljivi troškovi i dodjeljena bespovratna sredstva 49.745.477,22 kuna.

Župan Nikola Dobroslavić istaknuo je pritom kako se radi o financiranju iznimno važnog projekta za Dubrovačko-neretvansku županiju te zahvalio svima koji su na tom projektu predano radili. Dodao je i kako je to sve malo potrajalo, no veliki projekti ne mogu se napraviti u malo vremena: „No, riješili smo pitanje nekretnine, dobili smo zgradu od Ministarstva državne imovine, prijavili projekt i evo danas smo završili taj jedan važan dio posla nužan za europsko financiranje. Preostaju natječaj, izvođenje radova i puštanje u funkciju. Ovaj je projekt važan za zdravstvo doline Neretve, jer je Neretva udaljena od OB Dubrovnik, tu su i granični prijelazi, a opet s druge strane, dubrovačka bolnica je oko 3 i po sata udaljena od prve kliničke bolnice i to je ono što otežava poziciju zdravstva u ovoj županijni. Ovakvi projekti su način na koji ćemo postupno rješavati i riješiti sve probleme koji postoje“, kazao je župan te čestitao svima koji su radili na prijavi ovog projekta i koji su u njega uključeni.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić također je istaknuo kako se radi o iznimno važnom projektu za našu županiju, budući da je dubrovačka bolnica vrlo specifična. „OB Dubrovnik je daleko od svega, i kad bi ovdje bilo 100 helikoptera ona bi bila daleko, to je činjenica, i zato je neophodno imati bolnicu u Dubrovniku. Druga važna stvar je povijesno, ali i sadašnje značenje Dubrovnika, danas bisera svjetskog turizma, koji mora imati mjesto gdje se može adekvatno zbrinuti pacijent. I zato je potrebno ovu bolnicu čuvati, razvijati, ponekad i uz velike troškove, ali vjerujem da će se, kada će se dugoročno analizirati, u sve uključiti i Ministarstvo turizma, Ministarstvo kulture i svi ostali dionici.“, kazao je ministar. Dodao je i kako je iznimno važno reći da će u Dnevnoj bolnici Metković raditi prije svega liječnici iz dubrovačke Opće bolnice, a potom i liječnici prijatelji iz drugih hrvatskih bolnica, liječnici koji su porijeklom iz Neretve, a koje je on sam, osobno kontaktirao.“

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković zahvalio je svim dionicima ovog važnog projekta, istaknuvši kako se radi o uistinu značajnim sredstvima koje će svi korisnici zdravstvenih usluga OB Dubrovnik dobiti kroz projekt Dnevne bolnice u Dubrovniku i Metkoviću. Dodao je i kako je važno napomenuti da je u posljednje dvije godine uloženo 50 milijuna kuna u podizanje kvalitete zdravstvene usluge u OB Dubrovnik, a što je osobito važno jer Dubrovnik nije grad od 42 tisuće stanovnika nego grad koji kroz sezonu od najmanje 11 mjeseci godišnje ima dvostruko veći broj stanovnika, a što obvezuje na visoku razinu zdravstvene zaštite.

Gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan istaknuo je da je bespredmetno govoriti o tome koliko je Dnevna bolnica bitna za Metković i dolinu Neretvu. „Mi smo udaljeni od Opće bolnice Dubrovnik, gužve na prometnicama koje se ljeti stvaraju stavljaju nas u još težu situaciju i ovo je za nas iznimno važan projekt. Siguran sam da će se zdravstvena zaštita u Neretvi popeti na višu ljestvicu, svi specijalisti će imati bolje uvjete i racionalizirat će se zdravstvo.“, rekao je Milan te dodao da i Grad Metković ulaže značajna sredstva u primarnu zdravstvenu zaštitu, ali i da bi isto trebale činiti i sve ostale jedinice lokalne samouprave.

Državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nikolina Klaić kazala je kako EU fondovi doista mijenjaju izgled zdravstvenog sustava u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. „OHBP vrijednosti 20 milijuna kuna koji je netom završen i 50 milijuna vrijedan projekt Dnevne bolnice u Metkoviću i Dubrovniku doista nisu mala stvar. U mandatu ove Vlade, odnosno u posljednje tri godine, je iz različitih operativnih programa korz projekte u ovu županiju došlo nešto malo manje od 669 milijuna eura i svima čestitam na tome“, kazala je između ostalog Klaić.

Da EU fondovi mijenjaju ne samo zdravstveni sustav u županiji nego i cijelu županiju kazao je i Tomislav Petric, ravnatelj SAFU-a, koji je kazao da ovdje postoji kontinuitet ulaganja: „Pelješki most, Zračna luka, Lazareti, Objedinjeni hitni bolnički prijem, sada Dnevna bolnica… Čestitam Vam na tome i vjerujem da ćete ovaj kontinuitet nastaviti i u budućnosti.”, kazao je.

Ravnatelj OB Dubrovnik Marijo Bekić kazao je da je nakon Objedinjenog hitnog bolničkog prijema, koji je bio vrijedan 20 milijuna kuna, ovo iznimno značajan projekt. „Otprilike polovica sredstava ide za rekonstrukciju i opremanje objekta u Metkoviću, dok je preostali dio sredstava namijenjen opremanju postojećeg prostora OB Dubrovnik, odnosno svih djelatnosti dnevne medicine.“, rekao je između ostalog ravnatelj dubrovačke opće bolnice.

zdr 11 1024x683

Koristimo kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i potpunu funkcionalnost internet stranice i servisa. Uvijeti korištenja