Četvrtak, 05 Listopad 2023 09:21

Dubrovačko-neretvanskoj županiji dvije nagrade za najbolje EU projekte u Hrvatskoj

U Zagrebu je održana svečana dodjela nagrada za „Najbolji županijski EU projekt 2023. godine”.

Izbor je pokrenut kako bi se kroz prezentaciju uspješnih EU projekata i isticanje njihovog doprinosa i značaja u poboljšanju životnih uvjeta lokalne zajednice, krajnjih korisnika i hrvatskih građana u cjelini, potaknulo još bolje i efikasnije korištenje EU fondova. Riječ je o kvalitetnom i poticajnom projektu o čemu govori i sve veći broj prijavljenih projekata.

Današnjoj svečanoj dodjeli nazočili su i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković te ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić.

U ovogodišnjem izboru za Najbolji županijski EU projekt u kategoriji Doprinos poduzetništvu najbolji projekt je po izboru žirija  projekt Crown of entrepreneurial ideas for success – CROWN – Sisačko-moslavačke županije. U kategoriji Doprinos znanosti i inovacijama pobjedu je odnio projekt GREEN ECONOMY AND CO2 – Dubrovačko-neretvanske županije. Projekt Sanacija i produženje postojećeg pristana luke Unije – II. faza – Primorsko-goranske županije najbolji je u kategoriji Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici, a projekt Multisektorski pristup obnovi okoliša nakon katastrofe – ZAJEDNO SMO JAČI (TOGETHER WE STAND) – Osječko-baranjske županije u kategoriji Doprinos prekograničnoj suradnji. Po izboru javnosti najviše je glasova dobio projekt Održivi regionalni razvoj uključivanjem prirodne baštine kroz osnivanje edukativno-prezentacijskog centra NATURA SMŽ  – Sisačko-moslavačke županije.

Ukupno su projekti iz 19 županija ušli u finale za izbor, iz četiri županije izabrani su najbolji, ali su jedna od prva tri mjesta zauzeli projekti iz 11 županija. Među najboljima su tako projekti iz Sisačko-moslavačke, Dubrovačko-neretvanske, Krapinsko-zagorske, Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske, Splitsko-dalmatinske, Zagrebačke, Međimurske, Primorsko-goranske, Virovitičko-podravske i Šibensko-kninske županije.

Što se tiče projekta GREEN ECONOMY AND CO2 – Dubrovačko-neretvanske županije uspostavljen je inovativni međuregionalni sustav kojim se je poboljšalo praćenje klimatskih promjena, uvele eksperimentalne eko-prihvatljive poljoprivredne prakse i uspostavilo novo dobrovoljno tržište ugljika iz poljoprivredne djelatnosti u svijetu. Uspostava dobrovoljnog tržišta ugljika iz poljoprivredne djelatnosti na prekograničnoj suradnji (Italija-Hrvatska), predstavlja novost na tržištu ugljika i sama činjenica da se radi o prvom takvom tržištu, predstavlja inovaciju na ukupnom tržištu ugljika u svijetu i primjer dobre prakse drugima. Stvorena je i iznimna prilika za Dubrovačko-neretvansku županiju za razvoj poljoprivrede, zelenog poslovanja gospodarstvenika, mehanizma trgovanja ugljikom te iskorištavanje potencijala koji nudi Europski zeleni plan i njegove spomenute mjere i programi.

Treće mjesto u kategoriji Doprinos znanosti i inovacijama osvojio je projekt Monitoring prodora slane vode u obalne vodonosnike i testiranje pilot projekata za prevenciju prodora soli- MoST.

Projekt MoST je iznimno bitan za budućnost doline Neretve jer projektni rezultati predstavljaju važan korak u poboljšanju kvalitete podzemnih voda i rješavanju problema zaslanjenosti poljoprivrednih tala u dolini Neretve. Važno je napomenuti da se u sklopu projektnih aktivnosti odrađena zračna snimanja zaslanjenosti podzemnih voda i poljoprivrednih površina. Riječ je o neinvazivnoj geofizičkoj metodi istraživanja i tehnologiji koja nije štetna kako po objekte tako ni po ljudsko zdravlje, a koja se provodi niskim preletom helikopterom (20-40 m iznad tla).Također vrlo bitno je naglasiti da se ovakva vrsta istraživanja s ovom tehnologijom prvi put radila u Hrvatskoj. Nakon završetka projekta MoST odobren je projekt SeCure (nastavak na MoST) s ciljem da se maksimiziraju glavni ishodi i iskustva projekta MoST te da se dodatno prate zaslanjenosti poljoprivrednih površina na području doline Neretve. Jedan od partnera na projektu bila je Regionalna razvojna agencija DUNEA.

Izbor je četvrtu godinu zaredom održan u  organizaciji Jutarnjeg lista, portala župan.hr, Hrvatske zajednice županija i Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj, uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Koristimo kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i potpunu funkcionalnost internet stranice i servisa. Uvijeti korištenja