Ponedjeljak, 02 Listopad 2023 21:01

Župan Dobroslavić na uručenju ugovora za izgradnju i opremanje 18 centara za starije osobe

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić uručili su danas ugovore za izgradnju i opremanje 18 centara za starije osobe u vrijednosti 159 milijuna eura, a koji će imati nešto više od 1800 smještajnih kapaciteta i izvaninstitucijskih usluga za nešto više od 4500 korisnika

Podjela ugovora održala se danas uoči svečane sjednice Nacionalnog vijeća za starije umirovljenike i starije osobe, u povodu Međunarodnog dana starijih osoba.

“Tako stavljamo u fokus naše sugrađane starije dobi, treće dobi kao što kažemo, o kojima moramo posebno voditi računa. Poruka današnjeg potpisivanja čak 18 ugovora je da je svih 18 županija koje su se javile na ovaj natječaj dobilo sredstva za jedan centar”, rekao je premijer Plenković.

Ministar Piletić je rekao kako je riječ o novom tipu ustanova koje će skrbiti za starije i umirovljenike.

Naglasio je da ovim centrima nije uloga samo smještajni kapaciteti, kreveti i trajni smještaj, nego i pružanje izvaninstitucijskih usluga, odnosno širenje mreže socijalnih usluga po cijeloj Hrvatskoj.

“Cilj je da se ta mreža socijalnih usluga osigura i u manjim mjestima, s obzirom na sada postojeće ustanove koje su mahom u županijskim središtima – većim gradovima, da smanjimo pritisak na te liste čekanja”, rekao je.

Gradu Dubrovniku uručen je Ugovor o financiranju izgradnje Centra za starije osobe koji će biti smješten ispod Opće bolnice Dubrovnik u vrijednosti 6.138.045.24 eura. Ugovor o financiranju uručen je  gradonačelniku Grada Dubrovnika Matu Frankoviću i županu Nikoli Dobroslaviću.

Bespovratna sredstva su Gradu Dubrovniku i Dubrovačko-neretvanskoj županiji kao partneru odobrena u okviru poziva Izgradnja i opremanje centara za starije osobe (izvaninstitucijske i institucijske usluge) Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u maksimalnom iznosu od 12.014.045,24 eura prihvatljivih troškova, uz stopu vlastitog sufinanciranja od 48,91 %.

Izgradnjom budućeg Centra za starije osobe Dubrovnik će dobiti dodatnih 275 mjesta za smještaj sugrađana treće životne dobi. Objekt će biti opremljen restoranom, liječničkom ordinacijom, prostorima za fizikalnu terapiju te društvenim prostorijama.

Koristimo kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i potpunu funkcionalnost internet stranice i servisa. Uvijeti korištenja