Petak, 29 Rujan 2023 15:24

Ispred crnogorskog logora Morinj odana počast svim zarobljenicima iz Dubrovačko-neretvanske županije

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomen ploče obilježena je 32. godišnjica uspostave logora Morinj u Boki Kotorskoj.

Počast svim zatočenicima iz Dubrovačko-neretvanske županije koji su tijekom Domovinskog rata u tom logoru bili mučeni i zlostavljani, ali i svim Hrvatima iz Boke koji su tamo bili zatočeni zbog neslaganja s velikosrpskom ideologijom odale su hrvatska i crnogorska delegacija.

Zajedno s ministrom vanjskih i europskih poslova Grodanom Grlićem Radmanom, gradonačelnikom Dubrovnika MAtom Frankoviće te načelnikom Općine Konavle Božom Lasićem, počast je, kao dio hrvatske delegacije odao i župan Nikola Dobroslavić.

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman podsjetio je da je ovo treća godina u organizaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore da se obilježava godišnjica uspostave logora Morinj te da je prošle godine postavljena i spomen ploča na ulazu u nekadašnji logor.

‘Danas smo položili vijence i zapalili svijeće, današnji datum koincidira sa samoubojstvom admirala Vladimira Barovića, koji je bio crnogorski admiral koji je radije sebi skratio život nego da puca po hrvatskim gradovima. Ovdje smo danas kako bi iskazali pijetet i poštovanje prema žrtvama i kako bi njegovali sjećanje na ono što se dogodilo prije više od trideset godina i kako se ne bi nikada više događalo’, istaknuo je ministar.

U hrvatskoj delegaciji, koja je položila vijenac kod spomen obilježja, bili su i veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić, državni tajnik za političke poslove u Ministarstvu vanjskih i europskih Frano Matušić, predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović i predsjednik Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore, Zvonimir Deković. Svijeću je, u spomen na žrtve logora Morinj, položio i predstavnik Udruge dubrovačkih logoraša Marko Margaretić.

Koristimo kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i potpunu funkcionalnost internet stranice i servisa. Uvijeti korištenja