Petak, 29 Rujan 2023 12:27

ZAVRŠNA KONFERENCIJA U DUBROVNIKU SeaClear: Pametni roboti i ljudska srca – za čiste oceane!

Dubrovnik će u listopadu postati centar inovativnih rješenja pametnih robota za uklanjanje otpada iz mora, sve zahvaljujući projektu SeaClear kojeg provodi tim vrhunskih europskih stručnjaka. 

SeaClear projekt razvio je prvi sustav bespilotnih podvodnih i površinskih plovila za pronalaženje i prikupljanje otpada s morskog dna. U organizaciji Regionalne agencije DUNEA i Sveučilišta u Dubrovniku, 13. listopada  s početkom u 10 sati na sveučilišnom Kampusu održat će se završna konferencija pod sloganom Smart Robots and Human Hearts – for Clean Oceans”.

Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže i iskoriste priliku čuti ostvarene rezultate ovog, trenutno najaktualnijeg projekta na EU sceni, na temu inovativnih rješenja za uklanjanje otpada iz mora, gdje će se kroz panel diskusiju partnera razviti dijalog s publikom. Sudjelovanje je besplatno, konferencija će se odvijati u potpunosti na engleskom jeziku, a simultani prijevod na hrvatski neće biti dostupan.  

Uz misiju da se inovativna rješenja umjetne inteligencije koriste za dobrobit planete, projekt SeaClear prijavljen je 2019. godine na poziv Informacijske i komunikacijske tehnologije 2018. – 2020. te je od ukupno pedeset i šest prijavljenih, jedan od četiri projekta odobrenih za financiranje. Ukupni proračun projekta je iznosio skoro pet milijuna eura, financiran u sto postotnom iznosu iz programa HORIZON 2020. Regionalna agencija DUNEA i Sveučilište u Dubrovniku jedini su hrvatski partneri. 

Provedba je započela u siječnju 2020., gdje su se uz zahtjevnu zadaću formiranja prvog autonomnog sustava robota za uklanjanje otpada s morskog dna, znanstvenici suočili i s izazovnim periodom pandemije korona virusa. Usprkos svemu, svi zadaci su uspješno provedeni. Projekt se trenutno nalazi u završnoj fazi i pred završnim izazovom – verificiranjem kompletnog sustava, a sve to upravo u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, na demo lokaciji Bistrina i demo lokaciji otoka Lokrum. 

Partnerski konzorcij, osim Regionalne agencije DUNEA i Lučke Uprave Hamburg koji su djelovali kao koordinatori predmetnih pilot područja, uključuje stručni tim partnera, od najpoznatije svjetske organizacije koja je isporučila provjereni hardver, tvrtka SST – SubSeaTech (Francuska), pet akademskih institucija, točnije Tehničko sveučilište Delft (Nizozemska) koje ujedno ima ulogu vodećeg partnera, zatim dvije njemačke institucije, Tehničko sveučilište Munich i Fraunhofer CML, Tehničko sveučilište Cluj-Napoca (Rumunjska) sve s komplementarnom stručnošću u podvodnoj i zračnoj robotici, senzorci, umjetnoj inteligenciji i klasificiranju do automatskog upravljanja i integratora sustava.  Posebno bitno za naše područje je istaknuti Sveučilište u Dubrovniku sa svojim interdisciplinarnim pristupom, točnije LARIAT laboratorijem Odjela za informatiku i računarstvo koji su ujedno doveli ovaj projekt u Dubrovnik i Odjelom za primijenjenu ekologiju, koje je vodilo računa o zaštiti prirode s ciljem da se prilikom robotskih intervencija izbjegne oštećivanje morskih staništa i vrsta. 

Koristimo kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i potpunu funkcionalnost internet stranice i servisa. Uvijeti korištenja