Srijeda, 02 Kolovoz 2023 20:46

NAJVEĆI LUČKI PROJEKT U POVIJESTI KORČULE Župan Dobroslavić s potpredsjednikom Vlade Bačićem obišao radove na luci Polačište

Župan Nikola Dobroslavić i zamjenik župana Joško Cebalo zajedno s potpredsjednikom Vlade Republike Hrvatske Brankom Bačićem, ministrom financija Markom Primorcem i državnim tajnikom u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josipom Bilaverom obišli su radove na izgradnji Nove luke Korčula-luke Polačište.

Riječ je o investiciji Županijske lučke uprave Korčula vrijednoj više od 25 milijuna eura sufinanciranoj sredstvima Europske unije i državnog proračuna.

‘Trenutno je u tijeku izvođenje radova na izradi AB pilota, podmorski iskop u čvrstoj stijeni i izrada predgotovljenih obalnih zidova. Rok za izvođenje radova je ukupno 30 mjeseci, a završetak očekujemo do kraja sljedeće godine’, rekao je ovom prilikom ravnatelj ŽLU Korčula Ante Tvrdeić.

Gradonačelnica Grada Korčule Nika Silić Maroević istaknula je kako vjeruje da će projekt luke Polačište pozitivno utjecati na prometnu situaciju na području samog grada.

Župan Nikola Dobroslavić naglasio je važnost svih ulaganja u lučku infrastrukturu u županiji, kao i potporu Vlade Republike Hrvatske u realizaciji svih ostalih infrastrukturnih projekata.

‘Imamo građevinsku dozvolu za luku Perna u Općini Orebić i taj projekt ćemo prijaviti na natječaj Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Ove jeseni pokrenut će se i natječaj za odabir izvođača radova za zaobilaznicu Orebića. I to će biti jedan cjelokupni sustav za područje i Korčule i Orebića’, kazao je župan.

Državni tajnik Bilaver rekao je kako je i luka Polačište dio svojevrsne renesanse na hrvatskoj obali.

‘Dubrovačko-neretvanska županija jedna je od najuspješnijih po pitanju lučkih projekata i povlačenja europskih sredstava’, naglasio je državni tajnik.

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić istaknuo je važnost svih projekata na otocima.

‘Za Korčulu je ključna izgradnja dvije luke-Pomorsko-putničkog terminala u Veloj Luci na zapadnom kraju i ovdje na istočnom dijelu otoka luke Polačište. Radovi ovdje dobro napreduju i vjerujemo da će sve biti u roku. Vjerujem da će već krajem ove godine krenuti i radovi na luci Perna i zaobilaznici Orebića koja je praktički prva faza buduće brze ceste od Pelješkog mosta do Perne’, rekao je potpredsjednik Vlade.

Inače, luka Polačište imat će 550 metara operativne obale, četiri ukrcajno-iskrcajne rampe, čekališno-parkirališne površine za više od 250 automobila, zgradu lučkog terminala i pomoćne objekte za prodaju putničkih karata.

Koristimo kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i potpunu funkcionalnost internet stranice i servisa. Uvijeti korištenja