Četvrtak, 29 Lipanj 2023 07:25

DESET GODINA U EU! Ne propustite raznovrsne programe diljem Dubrovačko-neretvanske županije

Povodom desete godišnjice ulaska Hrvatske u Europsku uniju, Dubrovačko-neretvanska županija i Regionalna agencija DUNEA s partnerima pridružuju se obilježavanju ovog važnog jubileja.

Obilježavanje ima za cilj proslaviti ulazak Hrvatske u EU i istaknuti postignuća, prednosti i blagodati koje članstvo donosi.

Tijekom ovog događaja, organizirane su različite aktivnosti i inicijative. Dubrovačko-neretvanska županija u suradnji s Dubrovačkim simfonisjkim orkestrom organizira koncert u izvedbi Dubrovačkog simfonijskog orkestra i vrsnih opernih solista. Koncert će se održati u četvrtak, 29. lipnja u atriju Kneževa dvora s početkom u 21 sat.

Dubrovačkim simfonijskim orkestrom ravnati će maestro Ivan Hut, dok će kao solisti nastupiti sopranistica Marta Hut, mezzosopranistica Martina Menegoni, tenor Bože Jurić Pešić i bariton Matija Meić. Na programu koncerta naći će se operne arije velikih europskih skladatelja Bizeta, Puccinija, Saint-Saënsa i Giordana. Tako će publika čuti arije iz opernih remek djela poput Bizetove Carmen, Puccinijeve Tosce, Saint-Saënsove opere Samson i Dalila i drugih.

U sklopu proslave organizira se manifestacija ‘Dani otvorenih vrata EU projekata’ u kojoj Regionalna agencija DUNEA, zajedno sa centrom Europe Direct DNŽ, organizira izložbu fotografija EU projekata i promotivnih materijala. Ova izložba ima za cilj istaknuti značajne projekte koji su ostvareni u Dubrovačko-neretvanskoj županiji zahvaljujući financijskoj potpori Europske unije. Uz izložbu, svi posjetitelji će moći iz prve ruke saznati o radu centra EUROPE DIRECT Dubrovačko-neretvanske županije i koje se sve mogućnosti nude iz Europske unije.

Svoja vrata otvorit će i Prirodoslovni muzej Metković koji će predstaviti novi sadržaj muzeja – Geološku prošlost delte Neretve financiranu EU sredstvima. U Pločama će Centar za poduzetništvo Dubrovačko-neretvanske županije predstaviti tijek projekta i krajnje rezultate Poduzetničko-proizvodnog impulsnog centra.

Novoizgrađeni Centar za obuku pripadnika sustava civilne zaštite i vatrogastva u Kuli Norinskoj također otvara svoja vrata za posjetitelje. To je sjajna prilika za sve zainteresirane da se upoznaju s radom civilne zaštite i vatrogasne službe te saznaju više o njihovoj važnoj ulozi u zaštiti građana i imovine.

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije organizira izložbu fotografija i promotivnih materijala projekata financiranih EU sredstvima u svom uredu u Opuzenu te u Dubrovniku. U Slanome će ‘Dane otvorenih vrata EU projekata’ pak obilježiti i Zavičajna kuća Dubrovačkog primorja uspostavljena upravo kroz EU projekt, a svi zainteresirani imat će besplatan ulaz uz stručno vođenje i upoznavanje s nastankom Zavičajne kuće.

U manifestaciji sudjeluju i Muzeji i galerije Konavala – Odjel za arheologiju i spomeničku baštinu, čije će stručno vodstvo ‘Antički brodolomi cavtatskog akvatorija’, prilagođeno i za djecu, predstavit rezultate EU projekta BLUEMED od kojih je posebno zanimljiv centar u Odjelu za arheologiju i spomeničku baštinu Konavala u franjevačkom samostanu u Pridvorju.

Regionalna agencija DUNEA poziva sve zainteresirane građane da posjete i sudjeluju na manifestaciji ‘Dani otvorenih vrata EU projekata’ čiji cilj je najširoj javnosti predstaviti projekte koji su dali doprinos razvoju lokalnih zajednica u područjima kao što su energetika, istraživanje i razvoj, kultura, obrazovanje, poduzetništvo, promet, zaštita okoliša, ruralni razvoj, socijalna uključenost, turizam, zdravlje i mnoga druga.

Na poveznici te u nastavku možete vidjeti program sa svim potrebnim informacijama.

Koristimo kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i potpunu funkcionalnost internet stranice i servisa. Uvijeti korištenja