Ponedjeljak, 05 Lipanj 2023 16:21

EU projekt FIRESPILL: Povećanje sigurnosti od prirodnih katastrofa kroz suradnju i inovacije

Projekt FIRESPILL (FIre REsponse through SPatial and ecological reLATionships) bliži se kraju, a rezultati projektnih aktivnosti imaju veliki doprinos lokalnim zajednicama u borbi protiv prirodnih katastrofa i katastrofa uzrokovanih ljudskim djelovanjem. Ovim projektom, koji je okupio ukupno 15 organizacija iz hrvatskih i talijanskih regija, promicala se suradnja između vatrogasnih službi, stanica gorskih službi spašavanja, stručnjaka za katastrofe i lokalnih zajednica. Kroz zajedničke treninge, vježbe i radionice, sudionici su razmjenjivali iskustva, najbolje prakse i stručno znanje.
Tako je u svibnju ove godine održan program osposobljavanja 30 članova HGSS-a s područja Dubrovačko-neretvanske županije za spašavanje u kriznim. Svi polaznici osposobljeni su za spašavanje na brzim i divljim vodama te u poplavama, uključujući spašavanje u uvjetima slabije vidljivosti i mraka.
Važna komponenta projekta FIRESPILL je i potpora inovativnim tehnologijama za nadzor i rano otkrivanje katastrofa. Kula Norinska postala je tako ključna točka za obuku i pripremu u okviru projekta FIRESPILL, gdje je izgrađen i opremljen Centar za obuku operativnih snaga civilne zaštite, investicija vrijedna više od milijun eura. Cilj ovog centra je osposobiti stručnjake za prevenciju i pravilno reagiranje na prirodne katastrofe, pružajući opsežne treninge, radionice i simulacije, te koristeći najnovije tehnologije i najbolje prakse. Korisnici imaju priliku stjecati praktično iskustvo u upravljanju kriznim situacijama, koordiniranju timova, upotrebi zaštitne opreme i primjeni naprednih tehnologija za nadzor i suzbijanje prirodnih katastrofa. Centar za obuku operativnih snaga civilne zaštite u Kuli Norinskoj služi kao ispostava Centra za naprednu obuku za vatrogastvo i civilnu zaštitu Splitsko-dalmatinske županije u Vučevici, budućeg regionalnog centra koji će surađivati s vodećim centrima u drugim Europskim državama.
Projektom FIREASPILL također se promicalo educiranje lokalnih zajednica kroz promotivno-društvene aktivnosti, radionice i javne događaje kojima se podizala svijest o važnosti očuvanja okoliša i ulozi koju svaki pojedinac može imati u sprječavanju katastrofa. Implementacija aktivnosti projekta FIRESPILL pokazuje snagu međunarodne suradnje i inovacija u borbi protiv prirodnih katastrofa te stvara temelje za održivu budućnost.
Vrijednost projektnih aktivnosti koje se provode na području Dubrovačko-neretvanske županije iznosi 1.562.469,00 €. Ukupna vrijednost svih projektnih aktivnosti je 16.492.799,60 € od čega je 85 posto sufinancirano sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, a putem programa prekogranične suradnje Interreg Italija-Hrvatska.
Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Dubrovačko-neretvanske županije i ni na koji način ne odražava stavove Europske unije.

 FIRESPILL LOGO cmyk erdf 1

Koristimo kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i potpunu funkcionalnost internet stranice i servisa. Uvijeti korištenja