Ponedjeljak, 05 Lipanj 2023 16:11

EU projekt STREAM: Potpora zaštiti i sigurnosti lokalnih zajednica

U proteklim godinama prirodne nesreće, osobito poplave, predstavljaju značajan izazov za lokalne zajednice. S ciljem jačanja prevencije i odgovora na ove prirodne katastrofe, Europska unija je pokrenula projekt STREAM, financiran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj putem programa prekogranične suradnje Interreg Italija-Hrvatska.

Projekt STREAM (Strategies and Tools for REsilient wAter Management in the Adriatic Region) usmjeren je na razvoj i primjenu inovativnih strategija i alata za smanjivanje šteta nastalih od poplava, i to preventivnim mjerama koje su se razvile kroz projektne aktivnosti.

Jedan od ključnih ciljeva projekta STREAM je jačanje suradnje između Italije i Hrvatske u području prevencije prirodnih nesreća. Kroz međunarodnu suradnju, projekt omogućava razmjenu znanja, iskustava i najboljih praksi između stručnjaka i institucija. Zajednički rad doprinosi izgradnji održivog i učinkovitog sustava upravljanja vodama koji može smanjiti rizik od nesreća i zaštititi lokalne zajednice.

Primjer uspješne primjene projekta STREAM je oprema koja je nedavno uručena dubrovačkoj stanici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS), a koja omogućava brži i učinkovitiji odgovor na izvanredne situacije u slučaju prirodnih katastrofa u Dubrovniku i okolnim područjima te olakšava HGSS -u pružanje hitne pomoći i spašavanje u teškim uvjetima.

Uz to, kroz projekt STREAM, a u suradnji s Ravnateljstvom civilne zaštite, provode se radionice i edukativni programi za lokalne škole i vrtiće s ciljem podizanja svijesti o prevenciji posljedica prirodnih nesreća. Nedavno su održane radionice u školi i vrtiću u Opuzenu gdje su se djeca educirala o važnosti prevencije posljedica poplava i drugih prirodnih katastrofa. Kroz interaktivne aktivnosti i praktične vježbe, djeca su stekla znanje o sigurnosnim mjerama, pravilnom postupanju u slučaju izvanrednih situacija kao i važnosti jedinstvenog broja hitnih službi 112.

Operativne snage civilne Dubrovačko-neretvanske županije također su dobile opremu vrijednu više od 345 tisuća eura. Riječ je o posebnoj opremi i opremi za slučajeve onečišćenja na moru te opremi koja se koristi u različitim intervencijama tijekom, ali i nakon poplava.

Budući da je dolina Neretve jedno od najosjetljivijih područja Republike Hrvatske, u Opuzenu je uređen i opremljen Centar za nadzor poplava i prevenciju rizika radi bolje pripremljenosti za prirodne katastrofe, sprječavanja opasnosti od njih i smanjenja štete.

Projekt STREAM predstavlja primjer uspješne suradnje između Italije i Hrvatske u borbi protiv prirodnih katastrofa. Njegova provedba pruža konkretne rezultate u smislu jačanja zaštite i sigurnosti lokalnih zajednica te stvaranja otpornijeg okruženja za suočavanje s izazovima budućnosti.

Vrijednost projektnih aktivnosti projekta STREAM na području Dubrovačko-neretvanske županije je 773.317,02 eura, od čega se sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, a putem programa prekogranične suradnje Interreg Italija-Hrvatska, sufinancira 85 posto. Ostatak od 15 posto osigurava Dubrovačko-neretvanska županija vlastitim sredstvima, a sve se aktivnosti provode uz stručnu i tehničku pomoć Regionalne razvojne agencije Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA.

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Dubrovačko-neretvanske županije i ni na koji način ne odražava stavove Europske unije.

STREAM LOGO cmyk erdf

Koristimo kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i potpunu funkcionalnost internet stranice i servisa. Uvijeti korištenja