Ponedjeljak, 17 Travanj 2023 19:44

U Dubrovniku svečano otvoren Tjedan cjeloživotnog učenja

U Studentskom domu u Dubrovniku svečano je otvoren Tjedan cjeloživotnog učenja, nacionalna obrazovna kampanja koju provodi Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

U ceremoniji svečanog otvorenja sudjelovao je i zamjenik župana Joško Cebalo koji je naglasio kako je cjeloživotno učenje preduvjet konkurentnosti na današnjem tržištu i prilika za nove uspjehe na poslovnom planu.

‘Iskoristit ću ovu priliku kako bih istaknuo vrlo važan projekt koji provodi Dubrovačko-neretvanska županija-Regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu čiji je cilj stvoriti mjesto izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja te obuhvatiti jačanje kapaciteta i stručnosti ljudskih resursa u turizmu i ugostiteljstvu kroz uspostavu programskih i kadrovskih uvjeta. Naš regionalni centar podrazumijeva mogućnosti namijenjene kako radu s učenicima  tako i odraslim polaznicima srednjoškolskog obrazovanja te poticaj suradnje obrazovnog, javnog, privatnog i civilnog sektora. Riječ je o vrijednom projektu sufinanciranom europskim sredstvima i potaknuti od strane naše Vlade, a uvjeren sam kako će, po uspostavi, predstavljati jednu iznimnu dodanu vrijednost u obrazovanju, kao i gospodarskom napretku’, rekao je, između ostaloga, zamjenik župana Cebalo.

Prisutnima su se prigodno obratili i  gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković,  ravnatelj Uprave za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja Ministarstva znanosti i obrazovanja Momir Karin te Mile Živčić, ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

Tjedan cjeloživotnog učenja UNESCO-ova je inicijativa pokrenuta 1999. godine, a svake se godine obilježava u brojnim zemljama na svim kontinentima i s istim ciljevima: senzibilizirati javnost za izgradnju pozitivnog ozračja o važnosti i potrebi cjeloživotnog učenja, promicati kulturu učenja te potaknuti osobnu motivaciju pojedinaca za uključivanje u procese cjeloživotnog učenja.

Građani će i ove godine imati mogućnost sudjelovati na besplatnim radionicama, predavanjima, okruglim stolovima i sličnim događanjima, a brojne obrazovne ustanove otvorit će svoja vrata i omogućiti potencijalnim polaznicima da se upoznaju s mogućnostima obrazovanja koje nude.

Organiziranjem nacionalne obrazovne kampanje već sedamnaestu godinu zaredom ističe se, uz ostalo, važnost kontinuiteta promicanja cjeloživotnog učenja te posljedičnog jačanja svijesti građana da je upravo cjeloživotno učenje odgovor na izrazito dinamične promjene u brojnim segmentima društva i svakodnevnoga života, uključujući i promjene na tržištu rada te da se, unatoč svim okolnostima, može i treba cjeloživotno učiti i obrazovati.

Koristimo kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i potpunu funkcionalnost internet stranice i servisa. Uvijeti korištenja