Srijeda, 21 Srpanj 2021 23:02

Planirana zračna luka kod Taleže ugrozila bi Omblu

Župan Nikola Dobroslavić održao je u Palači Ranjina sastanak koji je inicirao Tomislav Paviša, a na temu najavljene investicije aerodroma Trebinje kod mjesta Taleža u Republici Srpskoj na granici sa Federacijom BiH. Na sastanku su još sudjelovali i zamjenik župana Joško Cebalo, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i more Ivo Klaić, ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje Marina Oreb i Stjepko Kovačić iz Zavoda te Branka Martinović-Vuković. Na sastanku je ocijenjeno, ne ulazeći u isplativost zračne luke u neposrednoj blizini zračnih luka Dubrovnik, Tivat, Podgorica i Mostar, da bi izgradnja zračne luke na 8 km od izvora Omble, u vodozaštitnom području izvorišta, ugrozila glavni izvor za vodoopskrbu Dubrovnika i njegovog šireg područja kao i druge podzemne vode.

Na opasnost ovog projekta na glavni vodozahvat Grada Dubrovnika, a u budućnosti šireg dubrovačkog područja od Konavala do Stona, najbolje ukazuje Hidrogeološki elaborat „Zone sanitarne zaštite izvorišta Vodovoda Dubrovnik“, izrađene od strane tvrtke Energoprojekt iz Beograda, a naručene od strane Vodovoda Dubrovnik d.o.o. 1989. godine. Prema ovoj stručnoj podlozi, lokacija planirane zračne luke, smještena je u II. zoni sanitarne zaštite izvorišta Ombla, glavnog izvora za vodoopskrbu Dubrovnika i njegovog šireg područja. Stoga će se uputiti dopis Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja i Ministarstvu vanjskih i europskih poslova sa zahtjevom da osiguraju da se nikakvom gradnjom ne ugroze podzemne vode i vodoopskrba u našoj županiji.

Koristimo kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i potpunu funkcionalnost internet stranice i servisa. Uvijeti korištenja