Utorak, 01 Lipanj 2021 17:24

MINISTAR BOŽINOVIĆ ‘Prvi smo u EU implementirali covid potvrde!‘ Otkrio i kako će funkcionirati stvar s prelaskom granice

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u Hrvatskom saboru je dao izjavu za medije te je govorio o covid potvrdama koje se od danas mogu izvaditi u Hrvatskoj. 

- Kao što smo najavljivali sve ovo vrijeme, od danas su se covid-putovnice počele izdavati. Građani koji imaju pristup sustavu e-Građani ili idu u poslovnice Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje potvrda - kazao je.

Božinović je kazao i da oni koji su cijepljeni jednom dozom, ako je proteklo 22 dana od cijepljenja, mogu dobiti potvrdu. 

- Hrvatska je od početka u skupini zemalja koje su najnaprednije u smislu tehničkog rješenja i prema našim informacijama danas su uz Hrvatsku spremne Njemačka, Italija, Danska, da krenu s izdavanje potvrda. Sve skupa 13 zemalja se uspješno konektiralo na taj europski pristupnik vezan za covid-potvrde. Mi smo prije par dana dobili potvrdu da je Hrvatska u potpunosti interoperabilna. Što se tiče prelaska granice, ovisit će o drugim zemljama, ali ono što je najvažnija poruka je da svi koji imaju potvrde mogu ući u Republiku Hrvatsku jer smo opremili sve granične prijelaze. Sutra ćemo napraviti demonstraciju na jednom od prijelaza da vidite kako je to zamišljeno - kazao je Božinović. 

- Idemo s time da budemo kompatibilni sa zemljama koje imaju takva rješenja. Ostaje mogućnost državi članici, kad govorimo isključivo o cijepljenju, a kad govorimo o testiranjima i osobe koje su preboljele tu nema ograničenja. Sve su to podaci u vlasništvu Ministarstva zdravstva - kazao je.

Božinović je istaknuo da je do sada izdano 15 tisuća digitalnih potvrda. 

- Ozbiljno smo se tome posvetili otkad je Vlada osnovala radnu skupinu na čelu sa mnom i ministrom Berošem koji je isto u tome. Svakodnevno smo radili, posebno naši informatički stručnjaci u Agenciji za komercijalne djelatnosti, u MUP-u, u HZZO-u, Ministarstvu zdravstva, svakodnevno su se tražila rješenja koja će biti najpraktičnija. Za nekoliko desetaka sekundi dobijete potvrdu - kazao je.

- S obzirom da smo prvi koji su to implementirali na granične prijelaze nisam siguran da su ostale zemlje u ovoj fazi. Jasna je poruka da kad god neka zemlja dobije potvrdu o interoperabilnosti krene s izdavanjem za građane, građani tih zemalja će moći doći u Hrvatsku. Od danas ide poruka diljem Europe da svi koji će dobiti uskoro digitalnu potvrdu u Hrvatsku mogu doći i da će se minimalno zadržavati na granici - kazao je Božinović te dodao da smo prvi u EU koji smo izdali digitalnu potvrdu. 

- Cijeli sustav bi trebao za cijelu EU stupiti na snagu 1. srpnja. Bilo bi nam idealno da sve države imaju ista pravila kada govorimo o broju doza, da to bude jedna doza i 22 dana, ali to je suvereno pravo države da odlučuje u tim kriterijima. Ukoliko Europa pokaže jedinstvo, nadam se da će se ići prema toma, tek tada dobivamo puni smisao potvrdi. Mi smo tu liberalni u smislu jedne doze i 22 dana - kazao je.

Rekao je i da se vode bilateralni razgovori s drugim zemljama. 

- Imao sam razgovor s češkim ministrom vanjskih poslova, načelno smo dogovorili da bi to bilo 1., ali Češka rješava još neka tehnička pitanja za izdavanje njihove digitalne potvrde - kazao je.

Na pitanje hoće li digitalnu potvrdu dobiti i oni koji se nisu cijepili cjepivima koja su odobrena u EU, Božinović je kazao da se potvrda odnosi samo na cjepiva koja su registrirana u Europskoj agenciji za lijekove.

- To ne znači da građani EU-a i drugi koji budu cijepljeni drugim cjepivom neće moći pod istim uvjetima ući u RH, ali se to neće moći učitati kroz digitalnu potvrdu - kazao je. 

Novinari su pitali ministra gdje bi on htio putovati s obzirom da ima covid-putovnicu. 

- Na hrvatsko more jer i njega nisam vidio. Kad ste spomenuli potvrdu, vidite da je to riješeno na europskoj razini, da se ona može prelomiti tako da osoba koja kontrolira na granici dobije samo minimalan broj osobnih podataka. Kada dođete sutra negdje na neku državnu granicu - kazao je.

Božinović je objasnio da će se bar kod covid-putovnice moći pokazati i na mobitelu, a papirnata varijanta je napravljena na razini EU-a, tako da se može presavinuti i da se na granici može pokazati samo dio s bar kodom.

- Svaka država može ove potvrde upotrijebiti i izvan konteksta ove upotrebe za prelazak granice - kazao je.

- Nemam potvrdu da je netko u Hrvatsku već ušao s covid-potvrdama i nisam siguran u to jer je Hrvatska prva zemlja koja je to omogućila svojim građanima - kazao je Božinović piše Jutarnji list.

Koristimo kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i potpunu funkcionalnost internet stranice i servisa. Uvijeti korištenja