Ponedjeljak, 03 Svi 2021 11:19

LOKALNI IZBORI 2021. Mostovim projektom Aglomeracija Metković gradonačelnik Milan skuplja izborne bodove

Dana 3. svibnja 2021. Most Metković objavio je priopćenje o projektu Aglomeracija Metković kojega prenosimo u cijelosti.

Sada već davne 2010. tadašnji metkovski gradonačelnik Stipo Gabrić pokrenuo je projekt Jadran II vrijedan 42,2 miljuna kuna. Građani Metkovića, Metković d.o.o. i Grad Metković sudjelovali bi u tome projektu s 18,6 milijuna kuna (44 % ukupne investicije), a izgradilo bi se tek tridesetak posto vodnokomunalne infrastrukture grada Metkovića. Drugim riječima: 3,7 km kanalizacijske mreže, dvije crpne stanice, 500 novih priključaka na kanalizacijsku mrežu te uređaj za pročišćavanje otpadnih voda dok bi 3000 kućanstava i dalje godinama ostalo bez priključka na kanalizacijsku mrežu.

Most je odmah po preuzimanju upravljanja Metkovićem uvidio da se, s obzirom na promijenjene okolnosti, može riješiti puno više od onoga što je bilo obuhvaćeno projektom Jadran II. Stoga je ugovor za taj projekt raskinut i pristupilo se izradi novoga, boljega, širega i za građane povoljnijega projekta koji će obuhvatiti 95 % kućanstava.

Tadašnja gradonačelnica Metkovića Katarina Ujdur, danas Taslak, poslala je 2016. godine Vladinu Povjerenstvu za strateške projekte Prijedlog da se taj novi projekt uvrsti među strateške projekte RH. Povjerenstvo je u srpnju 2016. prihvatilo Prijedlog i proslijedilo Vladi RH koja u lipnju 2017. donosi Odluku o proglašenju projekta Razvoj vodnokomunalne infrastrukture Grada Metkovića, projekt Metković-razvoj sustava vodoopskrbe i odvodnje strateškim investicijskim projektom RH (Klasa: 022-03/17-04/202, Urbroj: 50301-25/18-17-3.). Vrijednost projekta iznosi 275.480.548,00 kuna, a sudjelovanje građana i Grada trebalo je ostati na onih istih 18,6 milijuna. U posljednje četiri godine, u mandatu Dalibora Milana, vrijednost je radova, zbog porasta cijena materijala, porasla na 488.622,361,25 kuna, uz udjel Grada Metkovića od 28.633,270,37 kuna (5,86 %) i tvrtke Metković d.o.o. od 57.315.402,97 kuna (11,73 %).

I to je povijest ovoga projekta.

Što je onda četiri godine radio Dalibor Milan? Da, priznajemo trebalo je dovršiti posao na izvlaštenju, no tu je Dalibor Milan mogao pomoći i prije nego je postao gradonačelnik (dok je radio u Općinskom sudu Metković), ali nije se baš potrudio. Nažalost, nije se previše potrudio ni u svom gradonačelničkom mandatu. Za gotovi Projekt kojeg smo mu ostavili trebalo mu je pune četiri godine do ovih izbora. Usput, u svojim je javnim istupima omalovažavao i vrijeđao baš sve - Most, koalicijskog partnera Stipu Gabrića, građane, ali i predsjednika Vlade i vlastite stranke Andreja Plenkovića. Tako je u jednom radijskom nastupu izjavio da se u Zagrebu stidio i crvenio zbog lošeg Projekta zaboravljajući da su ga, na Sjednici Vlade 8. lipnja 2017., valjanim potvrdili upravo njegov „mentor/uzor“ Andrej Plenković i tadašnja potpredsjednica Vlade Martina Dalić. Andrej Plenković i Martina Dalić odobrili loš projekt? Ako je i od omiljenog Dade, previše je. Molimo gospodina Plenkovića i gospođu Dalić da mu oproste.

Najveći šamar opalio je, kao što to obično čini, građanima Metkovića. Prešutio je da su i oni ulagači u taj projekt. Građani možda i ne znaju da od 1. siječnja 2010. plaćaju naknadu za razvoj -2,34 kune po metru četvornom utrošene vode, a od 1. travnja 2011. - 3,84 kune po metru četvornom. Tako se do sada prikupilo oko 11 milijuna kuna, a do okončanja Projekta taj će iznos rasti. Dragi sugrađani, i vi ste suinvestitori u Projektu Aglomeracija Metković, samo vam je gradonačelnik Milan to prešutio.

           

Zaključak:

  • Projekt Aglomeracija od početka do kraja projekt je Mosta.
  • Dalibor Milan nema nikakve veze s tim projektom, osim što je (igrom slučaja) gradonačelnik i jedan od glumaca na današnjem performansu HDZ-a.
  • Pozivamo Dalibora Milana, koji je izjavio da je 2020. radi ostanka u Metkoviću odbio u X. izbornoj jedinici ići na stranačku listu za Sabor RH, da to prihvati na izborima 2024., uđe u Sabor i svojim političkim utjecajem izlobira još kakav kapitalan projekt poput Aglomeracije, a ne da s kiti tuđim perjem.
  • Danas, 3. svibnja 2021., u Metkoviću se održava predizborni skup HDZ-a nazvan Uvodna konferencija projekta RAZVOJ VODNOKOMUNALNE INFRASTRUKTURE AGLOMERACIJE METKOVIĆ. Jasno je da svi građani Metkovića s radošću mogu pozdraviti početak realizacije takvoga projekta, ali isto tako moraju znati kako je do svega toga uopće došlo.
  • Također, nešto što pripada elementarnoj pristojnosti ili kućnom odgoju. Svatko pristojan bi na spomenuti skup pozvao svoje prethodnike koji su na bilo koji način pridonijeli ovome projektu, Stipu Gabrića koji je inicirao Jadran II te Katarinu Taslak i Božu Petrova koji su projekt Aglomeracija Metković započeli i okončali. No, to onda ne bi bio skup HDZ-a.
  • Zaključno, ako se znalo da se počinje s realizacijom Projekta Aglomeracija, zašto je aktualna vlast trošila milijune kuna na razna asfaltiranja ulica, izradu kružnih tokova i uređenje nogostupa kada će se sve to uskoro prekopavati? Odgovor je jednostavan – ne rade sve to u svrhu izbora svojim novcem nego novcem svih nas!

Koristimo kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i potpunu funkcionalnost internet stranice i servisa. Uvijeti korištenja