Srijeda, 17 Veljača 2021 06:14

U Hrvatsku stiže milijun doza ruskog cjepiva Sputnjik

Plan je takav da će Hrvatska dobiti cjepivo prije nego što ga odobri Europska agencija za lijekove (EMA), a onda čekati dozvolu EMA-e kako bi odmah mogla početi s cijepljenjem.Hrvatskoj je cilj sljedećih tjedana nabaviti najmanje milijun doza ruskog cjepiva protiv covida-19 Sputnjik V, moguće je čak i više od toga bude li potrebe, a neslužbeno se spominje čak i do dva milijuna, ekskluzivno doznaje Jutarnji list. Time bi Hrvatska, uz pošiljke drugih proizvođača cjepiva, do ljeta mogla imati procijepljeno 70 posto populacije.

Visoki izvori iz HDZ-a bliski Plenkoviću za Jutarnji list potvrdili su ove informacije i kažu kako je cilj da sljedećih tjedana u Hrvatsku stigne najmanje milijun doza, a plan je takav da će Hrvatska dobiti cjepivo prije nego što ga odobri Europska agencija za lijekove (EMA), a onda čekati dozvolu EMA-e kako bi odmah mogla početi s cijepljenjem. Bude li EMA odugovlačila, onda i naša Agencija za lijekove i medicinske proizvode (Halmed) ima načina da odobri cjepivo i prije nego što to napravi krovna agencija Europske unije.

Pregovori s ruskom stranom počeli su čim je početkom veljače ugledni znanstveni časopis Lancet objavio da je ruski Sputnjik V sigurno i učinkovito cjepivo. Premijer Plenković i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman izravno su pregovarali s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom, koji je krajem prosinca prošle godine nakon čak 16 godina posjetio Hrvatsku i sastao se s cijelim državnim vrhom.

Premijer Plenković ispočetka je bio vrlo oprezan u vezi s ruskim cjepivom jer njihovo i kinesko cjepivo nisu imali treću fazu ispitivanja koja je bitna. No, sve se promijenilo nakon što je postalo jasno da postoji zastoj u isporuci cjepiva Europi, a nakon Lanceta je i premijer shvatio da nema što čekati -piše 24Sata.

Koristimo kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i potpunu funkcionalnost internet stranice i servisa. Uvijeti korištenja