Utorak, 12 Siječanj 2021 15:26

Ministar Fuchs otkrio koji će učenici nastavu pohađati u školama, a koji ostaju kod kuće

Ministar Fuchs otkrio koji će učenici nastavu pohađati u školama, a koji ostaju kod kuće Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Potvrdio je kako će niži razredi osnovnih škola i maturanti ići od ponedjeljka u škole, a da će se ostali pridružiti u klupama ovisno o epidemiološkoj situaciji. Apelirao je da se djecu na naziva superširiteljima.

Ministar Radovan Fuchs dao je izjavu o detaljima vezanim uz organizaciju nastave u novom polugodištu nakon sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem i predstavnicima stožera civilne zaštite.

Potvrdio je kako će niži razredi osnovnih škola i maturanti ići od ponedjeljka u škole, a da će se ostali pridružiti u klupama ovisno o epidemiološkoj situaciji. To znači da će se od ponedjeljka, 18. siječnja, u svim županijama za učenike viših razreda osnovnih škola, te za učenike prvih, drugih i trećih razreda srednjih škola, nastava odvijati online. Potom će do početka veljače osnivači, županije i gradovi, odlučiti hoće li i u kojoj mjeri i te učenike vraćati u redovnu nastavu u učionicama.

I one županije, poput Primorsko-goranske, koje su već donijele odluku o online nastavi za učenike viših razreda i srednjih škola, organizirat će redovnu nastavu za maturante zbog potrebe pojačanih priprema za državnu maturu.

- Završni razredi će ići po pojačanim epidemiološkim mjerama, što znači da će se moći osigurati dovoljna distanca među učenicima, s obzirom na to da će razredi od 1. do 3. biti online. Početkom ovog polugodišta nećemo narušiti optimistične trendove u slici i incidenciji novozaraženih. za sada su te brojke dobre i ako se tako nastavi, mislim da bismo morali brzo vidjeti sve učeničke u školama. No zbog pažljivog pristupa idemo s ovakvom koncepcijom. Puno je bilo pitanja o sigurnom pristupu školama u Zagrebu. U intenzivnim smo razgovorima s poglavarstvom, radovi na prijetećim dijelovima fasada su se intenzivirali i uvjeravaju nas da će opasni dijelovi u centru biti sanirani. Gdje ne bude moguće, riješit će se s posebnim skelama ispod kojih se može sigurno prolaziti - kaže.

- Što se tiče Sisačko.moslavačke županije, postoji mogućnost da se određenim preslagivanjem unutar škola osigura i ovakav način izvođenja nastave, to ne bi bilo loše jer bi se djeci mogla pružiti i psihološka pomoć. Još uvijek smo u dogovorima s lokalnim tijelima o tome da vidimo je li moguće do kraja ispoštovati ovu varijantu, jer je dio nastavnika u nemogućnosti izvoditi nastavu i hoće li biti potrebno za jedan dio djece osigurati i odgodu početka same nastave. Valja naglasiti da nema razloga da u ostalim školama koje nisu zahvaćene katastrofom, da škola ne krene kao što bi trebala na cijelom području Hrvatske - naveo je ministar.

- Imamo puno podataka i ne bi bilo dobro da se nastavi s nekim komuniciranjem prema van da su djeca superširitelji i oni koji mogu ugroziti, ne treba im gurati osjećaj krivice, to se previše provlači kroz javnu scenu, to ne bi čisto psihološki trebalo tako komunicirati. - kaže Fuchs.- Poslali smo svim domovima obavijest da ćemo za učenike i studente preuzeti financiranje smještaja, poslali smo i pismo sveučilištima da razmisle o tome da studente s tog područja oslobode participacije ukoliko nisu ispunili sve ECTS bodove. Po službenom planu cijepljenja nastavnici su u drugoj skupini - napomenuo je Fuchs piše 24Sata.

Koristimo kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i potpunu funkcionalnost internet stranice i servisa. Uvijeti korištenja