Srijeda, 25 Studeni 2020 07:36

Sv. Katarina Aleksandrijska

Prema životopisu svetaca, Sveta Katarina je umrla 25. studenoga 310. godine. Katarina je žensko ime s mnoštvom inačica kojemu je ishodište u grčkom imenu Aikaterina. Značenje imena Katarina je "čista", "djevica", "ona koja je čista", također ima značenje i "mudra". Ime se proširilo Europom u ranom razdoblju kršćanstva, a do današnjih dana jedno je od vrlo popularnih ženskih imena.

Sveta Katarina je zaštitnica učitelja, knjižničara, arhivista i svih osoba koje u struci posežu za knjigama i znanjem koje one sadrže. U ikonografiji je obično predstavljena kao lijepa djevojka sa simbolima knjige, palmine grane i trnovitog kotača.

SVETA KATARINA, djevica i mučenica
Najpoznatija svetica Katarina u povijesti književnosti svakako je sv. Katarina Sienska, u povijesti duhovnosti sveta Katarina Genovska, a u pučkoj pobožnosti sveta Katarina Aleksandrijska, koju danas kršćani slave 25. studenoga.

Još jednom, sretan imendan svim Katarinama, Katama i Katicama.

Izvor. www.hrkb

Koristimo kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i potpunu funkcionalnost internet stranice i servisa. Uvijeti korištenja