Petak, 20 Studeni 2020 17:56

OŠ Stjepana Radića - 20. studenoga - Međunarodni dan djeteta

Međunarodni dan djeteta obilježava se 20. studenoga jer je toga dana 1989. godine Generalna skupština Ujedinjenih naroda usvojila je Konvenciju o pravima djeteta, međunarodni dokument kojim se priznaju prava djece u cijelome svijetu. Konvenciju je potpisalo 196 država, čime je postala najbrže i najšire prihvaćen sporazum na području ljudskih prava u povijesti.

Konvencija je prvi dokument u kojemu se djetetu pristupa kao subjektu s pravima, a ne samo kao osobi koja treba posebnu zaštitu. Konvencija o pravima djeteta je pravni akt koji ima snagu zakona i obvezuje stranke na pridržavanje njezinih odredaba te uključuje pravo nadziranja primjene u državama koje su ju prihvatile i ratificirale.

Prava djece nemaju rok trajanja. Ona su univerzalna i svevremenska. Djeca su naša budućnost, no njihova budućnost počinje sada. Svaka generacija, prilika je za stvaranje temelja za novi, bolji svijet. Prilika koju ne smijemo propustiti. Prilika da stvorimo svijet dostojan djeteta. Dječja prava su prava kojima se štite sve osobe mlađe od 18 godina.

Osnovna dječja prava su:

– prava preživljavanja: hrana, smještaj, stanovanje, zdravlje, životni standard
– razvojna prava: razvoj, odgoj i obrazovanje, obitelj, kultura, identitet
– prava sudjelovanja u donošenju odluka, druženju, izražavanju, pristupu informacijama
– prava zaštite od zlostavljanja, zanemarivanja, izrabljivanja, mučenja, otmice, prostitucije.

Izvor: OŠ Stjepana Radića

 

Koristimo kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i potpunu funkcionalnost internet stranice i servisa. Uvijeti korištenja