Utorak, 11 Kolovoz 2020 09:19

Bare Ilić pronašao invazivnu vrstu američke kornjače u svom masliniku

Šetajući i obilazeći masline, uz rijeku Norin, naišao sam na zanimljiv prizor. Ispred mene nalazila se prilično velika kornjača, gotovo 30 cm dužine. Kopala je rupu za položiti jaja. Kad sam malo bolje pogledao, vidio sam da se radi o crvenouhoj kornjači, invazivnoj vrsti u Hrvatskoj. Kontaktirajući struku, dobio sam potvrdan odgovor. Radi se zaista o invazivnoj crvenouhoj kornjači koja je, vjerojatno dok je bila manja, krasila nečiji akvarij u kući, a kad je odrasla, puštena je na slobodu. To ne bismo smjeli činiti. Puštanjem u prirodu možemo narušiti prirodnu ravnotežu jer invazivne vrste najčešće ugrožavaju autohtone životinje oduzimajući im prostor za život i hranjenje.
Ovdje je riječ o američkoj crvenouhoj kornjači Trachemys scripta elegans koja je poluvodena kornjača i najčešće je možemo pronaći kao akvarijsku kornjaču. U dogovoru sa Zoološkim vrtom grada Zagreba bit će poslana i udomljena u zoološkom vrtu u prihvatilištu.

Izvor : Brkata sjenica

Koristimo kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i potpunu funkcionalnost internet stranice i servisa. Uvijeti korištenja