Petak, 31 Srpanj 2020 16:00

Što je kajting ?

Kajting je površinski vodeni sport, koji podrazumijeva kombinirane aspekte vejkbordinga (wakeboarding), snoubordinga (snowboarding), jedrenja na dasci, surfanja, paraglajdinga, skejbordinga (skateboarding) i gimnastike u jedan ekstremni sport. Kajter koristi snagu vjetra s velikim kontroliranim kajtom, sličnim vejkbordu ili maloj dasci, sa ili bez trake za stopala ili vezova.
Kajting je stil specifičan za jahanje valova, gdje se koriste standardne daske za surfanje ili specijalne daske za kajting.
Postoje različiti stilovi kajtinga, kao što su slobodni stil, slobodna vožnja, niz vjetar, brzo, naravno trkanje, vejkstajl (wakestyle), skakanje i kajtsurfing u valovima. Već 2012. broj kajtsurfera je od strane ISAF i IKA procenjen na oko 1,5 milijuna ljudi širom svijeta. Globalno tržište za kajt godišnje zaradi oko 250 milijuna američkih dolara.
Ideja koja stoji iza kajtboardinga je jednostavna. Kajtboarder stoji na maloj dasci s nogama u fusevima ili vezovima i koristi snagu velikog zmaja visoko u zraku, koji ga vuče po površini vode. Ta jednostavnost je ujedno i izazov. Vaše je tijelo jedina veza između zmaja i daske, a morate ih istovremeno kontrolirati, pilotirati zmaja i upravljati dasku po vodenoj površini.

MetkovicNET

 

Kajteri na ušću Neretve, 30. srpnja 2020.

Objavljeno MetkovicNET u Četvrtak, 30. srpnja 2020.

 

Koristimo kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i potpunu funkcionalnost internet stranice i servisa. Uvijeti korištenja