Nedjelja, 31 Svi 2020 12:20

Memorijalna biciklistička vožnja u čast poginulom branitelju Ivici Pruscu „Jumi” /FOTO/VIDEO

Članovi biciklističkih klubova BK „Relaks” i BK „Metković” u spomen će na Ivicu Prusca "Jumu", danas su  posjetiti njegovo posljednje počivalište i spomen obilježje, biciklirajući od Metkovića preko Bagalovića, Desana, Banje , Komina  i nazad u Metković.

Ivica Prusac Juma, rodom iz Podrujnice, bio je svestran čovjek. Godinama je bio aktivan član Dobrovoljnog vatrogasnog društva Metković i Izviđačkog odreda “Jure Galić” gdje se isticao u radu s djecom. Netom prije početka Domovinskog rata bio je i član Karate kluba “Razvitak”.

U obranu Domovine pristupa u prosincu 1991. g. kao pripadnik 116. brigade. Nekoliko mjeseci nakon ulaska u vojsku on i Miro Vladimir autostopom odlaze u Nuštar, područje tada najtežih borbi s agresorom. Kao pripadnici 3. elitne mehanizirane gardijske brigade “Kune" prolaze kroz pakao žestokih borbi u obrani Nuštra . Ivica je prije pogibije stigao kući u Metković na nekoliko dan, odlučan da se vrati nazad svojim suborcima u Slavoniji. Nitko ga nije mogao odgovoriti da se ne vraća. Govorio je: ”Hrvatska se brani gdje je god potrebno i ne mogu ostaviti te ljude tamo na cjedilu.”
Po povratku on i Miro završavaju na posavskom ratištu u danonoćnim teškim borbama. U jednoj od tih bitaka, 30.svibnja 1992. g. poginuo je i naš Ivica Prusac, od granate ispaljene iz tenka.

U rujnu 2018. g. na Bagalovićima, otkriveno je spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima Niki Jerkoviću (Primi), Mariju Nikoliću (Kišu) i Ivici Pruscu (Jumi).

 

Video sadržaj

Koristimo kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i potpunu funkcionalnost internet stranice i servisa. Uvijeti korištenja