Srijeda, 23 Svi 2018 18:02

Razgovor s Karlom Sentom, nagrađenim mladim piscem i ilustratorom

Ja sam Karlo Senta i idem u 8. D razred OŠ don Mihovila Pavlinovića i volim svoju školu i svoje kolege u razredu – ovo nam je kazao Karlo, učenik koji je na 14. državnom natječaju za djecu u pisanju i ilustriranju osvojio prvo mjesto. Danas smo tu s Karlom i njegovom mentoricom Katicom Salacan i želja nam je saznati kako se to postaje najbolji u pisanju i ilustriranju. Evo što nam je Karlo još kazao:

Karlo, kaži nam odakle ti sklonost crtanju i pisanju

Moja majka je nastavnica likovne kulture, a otac kamenoklesar. I jedno i drugo imaju tu estetiku i umjetničku crtu. Još kao mali počeo sam crtati, a pri savladavanju tehnika dosta su pomogli moji roditelji i moja dječja mašta.

Koliko danas kao osmaš provodiš crtajući?

Znatno manje nego prije. Dosta je obveza i jednostavno ne stignem onoliko koliko bih želio. Postoji kontinuitet, a to je bitno. Crtam svakog dana i usvajam tehnike.

Vidiš li sebe sutra kao akademskog umjetnika?

Želim završiti umjetničku akademiju. Već sada se spremam u Splitu upisati srednju umjetničku školu. To bi bio željeni slijed događaja. Završiti srednju umjetničku i nastaviti s likovnom akademijom.

Kako se osjećaš kao nagrađeni mladi umjetnik?

Osjećam se super. Jednostavno se osjećam super.

Koliko ti je tvoja mentorica Katica Salacan pomogla u osvajanju ove prestižne nagrade?

Moja mentorica mi je puno pomogla. Započeli smo s radom na slikovnici negdje u prosincu prošle godine. Mentorica me je vodila od početka i dosta mi je pomogla u literarnom dijelu i kompoziciji. Radili smo dosta i na unutarnjoj dinamici. Veliki je doprinos moje mentorice i ovim joj putem od srca zahvaljujem.

Tu s nama je i mentorica Katica Salacan, pa je pitamo kakav je naš Karlo?

Karlo Senta je izuzetno dijete, koje sam već davno primijetila i žao mi je što ga nisam i prije angažirala. Promaknuo mi je nekako. Drago mi je što sam ga prepoznala. Evo na kraju osmog razreda sam ga uhvatila i odmah sam bila sigurna da će Karlo ostvariti odličan rezultat.

Što nam na kraju ostaje nego čestitati Karlu Senti koji zasluženo nosi titulu najboljeg mladog pisca i ilustratora. Svi ćemo se složiti da nije mala stvar pobijediti na ovakvom prestižnom natjecanju. Karlo Senta je pronio svoje ime i ime škole u kojoj je rastao i učio te se na najljepši način zahvalio roditeljima i svojoj mentorici Katici Salacan za ljubav i podršku, koja mu je uz veliki talent i trud bila potrebna za ovakav izuzetan uspjeh.

Nino Erceg

DSC 0559

Koristimo kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i potpunu funkcionalnost internet stranice i servisa. Uvijeti korištenja