Četvrtak, 06 Veljača 2020 22:34

Brkata sjenica: Požari uništavaju vlažna staništa

Mnogo puta do sada pa tako i ove zime sa pojavom bure počinju požari i problemi u vlažnim staništima širom delte Neretve izazvani namjernim paljenjem tršćaka. Neodgovorni pojedinci tko zna iz kakvih sve razloga i ne misleći o štetama ne samo prirodi nego i ljudima koji na koncu imaju i materijalne štete iz ovakvog neodgovornog ponašanja, ( ne želimo ni pomisliti na gore) i nanošenja velike štete u prirodi(prije nekoliko dana obilježen je dan vlažnih staništa i objašnjeno što ona znače za prirodu i ljude).
Već smo mnogo puta rekli da su močvarna staništa i tršćaci dom za mnoge vrste biljnog i životinjskog svijeta i umjesto da to čuvamo imamo ovakva nikom lijepa događanja . U močvarnim staništima životinje se razmnožavaju,hrane,skrivaju, noće i nalaze sigurnost,a paljenjem tršćaka nanosi šteta kao što smo spomenuli. Mnoge životinje pa i ptice noćas nisu uspjele pobjeći stradale su u vatrenoj stihiji,mnoge od ptica neće se gnijezditi na proljeće u novom šašu jer im je za gniježđenje potreban višegodišnji šaš koji je polomljen i nalazi se na vodi i služi da mogu hodati po njemu, hraniti se i na takvom šašu napraviti gnijezdo. Bukavac i štijoke na primjer traže takvo stanište i neće gnijezditi u novom tršćaku. Moramo se svi skupa potruditi da se ovakve stvari ne događaju obični ljudi svojim primjerom i edukacijom,a lokalna vlast pa i šire poduzimati mjere iz svojih ovlasti i sprječavati ovakva događanja koja su postala nažalost česta pojava,da skupina neodgovornih ljudi, mukotrpno stvaran „imidž“ turističke destinacije i gostoljubive Neretve vrijednih ljudi, radi protiv interesa svih nas i svima nam drage Neretve.Zanimljivo bi bilo čuti reakciju turista da ih se lađom doveze da vide ovo sigurno ne bi ostali ravnodušni.
U Ornitološkom rezervatu Prud izgorjelo je nažalost blizu 50% tršćaka što za prirodu predstavlja velik udarac i dug put do normalnog stanja prije požara.

Brkata sjenica

Koristimo kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i potpunu funkcionalnost internet stranice i servisa. Uvijeti korištenja