Utorak, 14 Siječanj 2020 12:02

Brkata sjenica: Zimsko prebrojavanje

Siječanj je vrijeme kad svake godine radimo zimsko prebrojavanje ptica vodenih površina da bismo saznali brojnost zimujuće populacije ptica u delti Neretve. Svi sakupljeni podaci šalju se kordinatoru u Hrvatskoj koji sve podatke iz Hrvatske šalje kordinatoru za Europu. Cilj zimskog prebrojavanja jest da se dobije što bolja slika zimujuće populacije ptica vodenih površina u Europi koji poslije mogu biti pokazatelj stanja populacija i poduzimanja mogućih mjera u zaštiti.
Članovi Ornitološkog društva Brkata sjenica su 11 i 12. siječnja 2020.godine obišli sve zanimljive površine i prebrojali ptice. Radilo se kako volimo reći od ranog jutra do mraka uz napomenu da nam je ove godine vrijeme išlo na ruku imali smo skoro pa idealne uvjete. Ova godina kao i prijašnje su po broju približne, oscilacija bude ako je neka zima hladnija od drugih. Ove godine prebrojano je između 7000 i 8000 ptica,a točne podatke znati ćemo nakon obrade terenskih podataka.
Standardno je najviše dvije vrste galebova,a ne zaostaju ni sedam vrsta patki,zatim su tu utve,plijenori,gnjurci,ronci,tri vrste čaplji,žalar cirikavac,prutke,veliki pozvizdač,mali i veliki kormoran, riđa muljača,vivci itd.Sveukupno više od 40 vrsta vodarica i grabljivica koje se hrane na tim područjima.
Među slikama imaju dvije zanimljive, na jednoj je riječni galeb sa prstenom(provjerili smo podatke) kojeg je krajem 2018.godine na Jakuševcu u Zagrebu prstenovao kolega Luka,a na drugoj jato od 130 žutokljunih galica snimljene iznad Rujnice između Desana i Bagalovića koje rijetko sa većih planina navrate do nas.- piše Brkata sjenica na svojoj facebook stranici.

MetkovicNET

Koristimo kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i potpunu funkcionalnost internet stranice i servisa. -