Utorak, 14 Siječanj 2020 11:30

O listama čekanja, kvaliteti usluge i cijenama razgovaramo s ravnateljicom Dom za odrasle osobe i rehabilitaciju Metković, Vjekoslavom Soldo

Slijedom događaja koje se svakodnevno nametnu kao teme, razgovaramo s ravnatelicom Doma za strarije i rehabilitaciju Metković Vjekoslavom Soldo. Postavili smo nekoliko pitanja, a odgovore vam integralno donosimo. Posjetili smo ih jutros i vrlo smo zadovoljni viđenim. U nastavku pročitajte što onas je zanimalo, od ustoja, vrsta uluge, cijena , kvaliteti usluge..

- Dom za odrasle osobe i rehabilitaciju Metković pruža usluge djeci s teškoćama u razvoju, odraslim osobama s invaliditetom te starijim i teško bolesnim odraslim osobama. Osnivač Doma je Republika Hrvatska, a prava i dužnosti osnivača obavlja Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Kao takav upisan je u Upisnik ustanova socijalne skrbi.

-Temeljem Rješenja za ispunjavanje uvjeta glede prostora, opreme, stručnih i drugih radnika pruža se usluga dugotrajnog smještaja za 36 starijih i teško bolesnih korisnika i 20 odraslih korisnika s tjelesnim, intelektualnim i osjetilnim oštećenjima. Zgrada je prilagođena specifičnim potrebama naših korisnika, a i sama lokacija omogućava korisnicima korištenje različitih usluga u lokalnoj zajednici.

-Socijalna usluga dugotrajnog smještaja obuhvaća aktivnosti psihosocijalne rehabilitacije, brige o zdravlju, njege, fizikalne terapije, socijalni rad i radne aktivnosti, prehrane, održavanje i higijena prostora i opreme, odjeće i obuće. Svakom korisniku pristupa se individualno, uvažavajući njegove potrebe i mogućnosti. Psihosocijalnu rehabilitaciju pružaju rehabilitator, radni terapeut, radni instruktori te likovni i glazbeni instruktor. U suradnji sa izabranim liječnicima obiteljske medicine korisnicima se pruža 24- satna zdravstvena skrb i kompletna zdravstvena zaštita i njega, koju provode četiri medicinske sestre i šest njegovateljica pod nadzorom glavne medicinske sestre. Korisnicima se također pruža usluga individualne i grupne fizioterapije koju provodi viši fizikalni terapeut prema preporuci fizijatra. Socijalni radnik Doma pruža pomoć korisnicima u održavanju, razvijanju i unapređenju socijalnih veza u Domu i izvan Doma, u ostvarivanju prava iz sustava socijalne skrbi, mirovinskog, invalidskog i zdravstvenog osiguranja i dr.

-Rad Doma za odrasle osobe i rehabilitaciju Metković usklađen je sa Zakonom o socijalnoj skrbi i Pravilnikom o minimalnim uvjetima za pružanje socijalnih usluga, koji bi trebali vrijediti za sve pružatelje socijalnih usluga u RH, bez obzira radili se o državnim domovima ili privatnim pružateljima usluga.
Zahvaljujući razumijevanju stručnih službi resornog ministarstva u čijoj smo nadležnosti Dom raspolaže sa potrebnim stručnim kadrom i pomoćno – tehničkim osobljem kako bi se našim korisnicima pružila kvalitetna skrb.

-Prema mišljenju nadležnog ministarstva u Domu Metković su utvrđene dvije cijene za smještaj starijih i teško bolesnih osoba. Korisnici smješteni u dvokrevetne sobe ( pokretne i teže pokretne osobe ) i trokrevetne sobe ( nepokretne osobe ) plaćaju 3.200,00 kn mjesečno, a osobe smještene u apartman plaćaju 3.500,00 kn mjesečno. U cijenu smještaja ulaze prethodno sve navedene aktivnosti koje se pružaju unutar usluge smještaja.

-Što se tiče liste zaprimljenih zahtjeva trenutno se na listi za smještaj na stambeni dio nalazi 56 zahtjeva, a na listi za smještaj na jedinicu pojačane njege nalaze se 43 zahtjeva. Od ukupnog broja zahtjeva, 30 zahtjeva je putem centara za socijalnu skrb. Važno je naglasiti da zahtjevi putem centara za socijalnu skrb imaju prednost prilikom ostvarivanja prava na uslugu smještaja, prema redoslijedu datuma zaprimanja zahtjeva.
Imajući to na umu, a u suradnji sa Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku razmatra se mogućnost proširenja kapaciteta.

Vjekoslava Soldo, mag. rehab. educ.

MetkovicNET

Koristimo kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i potpunu funkcionalnost internet stranice i servisa. -