Srijeda, 18 Prosinac 2019 05:37

Ljupka Sršen - Gutić: Potrebno je mnogo ljubavi i strpljenja

Povodom večerašnjega 15. tradicionalnog koncerta školskih pjevačkih zborova doline Neretve postavili smo nekoliko pitanja idejnoj začetnici i organizatorici ovih koncerata, osobi bez koje ovi koncerti ne bi postali ni opstali, profesorici glazbene kulture u OŠ don Mihovila Pavlinovića Ljupki Sršen Gutić.

  • Petnaest godina bez prekida i to dva puta godišnje organizirate koncerte dječjih pjevačkih zborova – recite nam postoji li tajna, kako ste uspjeli?

 

Motivirati učenike da se bave aktivnostima poput zborskoga pjevanja, koje nisu baš popularne među mladima, nije lako. Pravoga recepta nema. Iz dana u dan, od probe do probe - razgovaramo, pregovaramo i biramo napjeve po mom i njihovom izboru. Radim kompromise i rado prihvaćam i njihove kritike i dobre ideje za interpretaciju neke skladbe. U svakom slučaju potrebno je mnogo strpljenja i ljubavi prema djeci i ovom poslu.

  • Koji cilj vas vodi dok okupljate mlade ljude kako bi pjevali i nastupali?

Glavni cilj je razviti ljubav prema zborskom pjevanju i kritički glazbeni ukus kod mladih. Zborski način pjevanja omogućava učenicima da razviju bolje socijalne vještine te izgrade samopouzdanje, a sve su to vrlo poželjni ishodi ovakvih izvannastavnih aktivnosti.

  • Recite nam zašto svake godine ustrajete na pridjevu tradicionalni?

Tradicionalno znači – na način tradicije, a tradicija je nešto što se prenosi s generacije na generaciju. Mi se samo nadamo da će ovi koncerti opstati i nastavljati se i uz buduće generacije. Ovogodišnji koncert, evo već petnaesti po redu, potvrda je da se naše nade i želje ostvaruju.

  • Kako uspijevate održati suradnju sa školam iz doline Neretve?

Sa školama iz doline imam izvrsnu suradnju jer su to sve kolege koje i privatno surađuju i izmjenjuju iskustva u nastavi i zborskoj problematici. S OŠ “Vladimir Nazor” Ploče, OŠ Kula Norinska te s OGŠ Metković surađujem od prvoga koncerta, a prošle godine nam se priključila i OŠ Opuzen sa svojim zborom. Ovom prigodom zahvaljujem svim marljivim kolegama i prijateljima na podršci bez koje ovaj projekt ne bi zaživio i održavao se do danas.

  • Vi vodite čak dva učenička pjevačka zbora koja redovito nastupaju na prosinačkim i lipanjskim koncertima? Je li danas teško zadržati djecu i mlade uz zborsko pjevanje?

Kako sam već navela, nije lako voditi zbor u današnje vrijeme kada se djeci nudi toliko različitih sadržaja, a vremena je tijekom dana relativno malo. Nerijetko probe zbora ostanu na posljednjem mjestu pa tu moram raditi velike kompromise i prilagodbe. Mali zbor naše škole i postoji kako bismo odgajali pjevačke glasove za Veliki zbor. Nije lako, ali ljubitelji zborskog pjevanja i ulažu puno entuzijazma da sve poteškoće nekako umanje te prezentiraju svoj rad na ovakvim koncertima i široj zajednici, a ne samo u svojoj školi. Upravo ovo je i bila misao vodilja kojom sam se rukovodila kada sam krenula u organizaciju ovih koncerata.

MetkovicNET

 

DSC 0376

Koristimo kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i potpunu funkcionalnost internet stranice i servisa. Uvijeti korištenja