Pekarstvo Metkovka uvijek s vama

Četvrtak, 14 Ožujak 2019 13:45

Terra Madre i Modro-zelena zadruga: Od krša napravili priče vrijedne divljenja

Jedne od najljepših vinskih i maslinarskih priča u Hrvatskoj, vina Terra Madre i maslinova ulja Modro-zelene zadruge sigurnost svojih nasada prepustili su Croatia osiguranju. Kako kažu, miran san i osjećaj da će sve biti u redu, nema cijenu.

Kvaliteta hrvatskih vina nadaleko je poznata. Da se radi o iznimno važnoj, propulzivnoj te na vremenske i tržišne uvjete otpornoj poljoprivrednoj grani, potvrđuje i podatak Hrvatske gospodarske komore o povećanju izvoza hrvatskih vina za 22 posto u 2018. godini. Godinu prije izvezlo se čak 60 posto više vina u odnosu na 2016.

Druga kategorija proizvoda u kojoj Hrvatska gotovo da nema premca su maslinova ulja. Neke naše vrste proglašene su najboljim uljima na svijetu, a ostale su u vrhu ljestvica po kvaliteti. Iako imaju visok izvozni potencijal, produktivnost i stabilnost vinarske te maslinarske industrije, osim o posvećenosti poljoprivrednika, uvelike ovisi o vremenskim uvjetima. To najbolje znaju oni koji godinama vlastitim rukama obrađuju zemlju. 

I jednu od najljepših hrvatskih vinskih priča treba osigurati... 

Opuzenska tvrtka Poljopromet, čiji su vlasnici Davor Martinović, Stipe i Damir Dominiković, osnovana prije 26 godina, bavi se, osim trgovinom, uzgojem i proizvodnjom vinove loze te preradom maslina u ulje. Prve su trsove posadili 2009. na području Komarne i već godinu dana kasnije proizvedena je prva boca vina pod etiketom Terra Madre. Uslijedile su komercijalne berbe, nagrade i certifikati te otvaranje kušaonice. Vinogradi Poljoprometa obuhvaćaju malo više od 17 hektara. Priča o vinima Terra Madre i pothvatu Davora Martinovića u medijima se obično opisuje kao "jedna od najljepših hrvatskih vinskih priča". Osim što je predsjednik Uprave Poljoprometa, Martinović je i inženjer poljoprivrede, a moglo bi se reći i vizionar koji je dokazao da se na iznimno zahtjevnim zemljištima itekako žanju uspjesi. S obzirom na to da se radilo o nepristupačnom, zaraslom terenu koji je trebalo iskrčiti i pripremiti za sadnju trsova, kao i na status koji njihova vina danas imaju diljem zemlje i svijeta, Martinović kaže da bi bilo sasvim naivno taj trud ne zaštititi.

davor martinovic poljopromet 013

 
"Imali smo tuču nekoliko puta. Ne želimo više riskirati. Govorimo o velikoj vrijednosti u koju je uloženo puno vremena. Mi izvozimo ne samo po cijeloj Hrvatskoj nego i u Ameriku, čak i Japan. Croatia osiguranje je pouzdan partner kod kojeg možemo računati na brzu isplatu štete", govori Davor Martinović. 
davor martinovic poljopromet 005

Modro-zelena zadruga uzgaja 72 autohtone sorte maslina

Taj stav dijele i drugi na jugu Hrvatske, prepunom sličnih inspirativnih priča. Već petnaestak godina blizu Metkovića djeluje Modro-zelena zadruga, jedna od najuspješnijih u Hrvatskoj. Zadruga ima 3.500 stabala maslina, a otprije nekoliko godina i vinograde. Kako pojašnjava njezin upravitelj Ante Vukušić, u suradnji s Institutom za jadranske kulture i melioraciju krša, članovi su odlučili na tom vrlo nepristupačnom, krševitom terenu zasaditi ekološki maslinik sa 72 autohtone sorte maslina. Cilj je bio, kaže, prilikom dobivanja ulja kupažirati i stvoriti neke sasvim nove, nezaboravne okuse. Poznato je da je sjećanja, nakon fotografija, najlakše vratiti okusima i mirisima. U Modro-zelenoj zadruzi to dobro znaju. Dok priča, Vukušić ovaj predio s ponosom naziva hrvatskom Kalifornijom. 

Za poljoprivrednike je značajna pogodnost što se u sklopu police može iskoristiti financijska potpora do 70 posto plaćene premije osiguranja koju omogućava Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj i proračun RH!

"Već smo petu godinu osigurani u Croatia osiguranju. Do sada nismo imali znatnijih šteta, ali nikad se ne zna. Uz uvjete osiguranja koje danas imamo, jednostavno se isplati osigurati", poručuje Vukušić.

ivana ivanovic pixsell modrozelena zadruga

Miran san nema cijenu

U razgovoru s poljoprivrednicima poduzetnicima ispostavilo se da miran san i osjećaj da će sve biti u redu, da vam netko čuva leđa bez obzira na vanjske okolnosti, jednostavno nema cijene. Želite li i vi osigurati plodove svojega rada za godine i generacije koje dolaze, Croatia osiguranje ima rješenje.

maslinik

Iskoristite 70 posto plaćene premije osiguranja!

Osiguranje usjeva i nasada pokriva rizike na usjevima kao što su pšenica, kukuruz, ječam i druge vrste te nasadima poput maslinika, vinograda i voćnjaka, a zaštititi se mogu i domaće životinje, i to od uginuća, eutanazije i drugih gubitaka. Za poljoprivrednike je značajna pogodnost što se u sklopu police može iskoristiti financijska potpora do 70 posto plaćene premije osiguranja koju omogućava Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj i proračun RH, do maksimalnog iznosa od 75.000 eura. Sa stoljetnom prisutnošću na tržištu, Croatia osiguranje najbolje poznaje potrebe svojih korisnika te u skladu s time za njih kreira najbolja rješenja.- piše Agroklub.