Srijeda, 27 Veljača 2019 16:06

U Metkoviću obilježen 'Dan ružičastih majica' - nacionalni dan protiv vršnjačkog nasilja

U osnovnim školama u Metkoviću obilježen je 'Dan ružićastih majica' koji se obilježava svake godine zadnje srijede u mjesecu veljači. Ovim programom se podiže svijest o problemu vršnjačkog nasilja, koji može rezultirati teškim posljedicama u razvoju djece.U svijetu poznatiji kao Pink Shirt Day. Kako su to obilježile osnove škole Stjepana Radića i don Mihovila Pavlinovića u Metkoviću, pogledajte u našoj fotogaleriji.

MetkovicNET

dan ružičaste majice 2019 002 1

              FOTO : Foto studio Veraja

 

DAN RUŽIČASTIH MAJICA U NAŠOJ ŠKOLI

STOP NASILJU

 

Prema istraživanju UNICEF-a (Mreža škola bez nasilja; 2004. godine) „30% djece doživljava nasilje svaki dan“. Također prema istraživanju Poliklinike djece i mladih grada Zagreba (25 škola u 13 gradova RH, 2003. godine) 27% djece svakodnevno doživljava nasilje u školi, od toga 22% djece šuti. Prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander navodi da je danas situacija još gora te da se djeca koja su žrtve nasilja smatraju krivima i odgovornima. Prema istraživanju Zavoda za javno zdravstvo (2004. godine, 23 osnovne škole u RH) sve je izraženije virtualno nasilje putem interneta i mobitela. Internet dopušta djeci govoriti i činiti stvari koje ne bi imali hrabrosti napraviti u interakciji licem lice, daje im lažan osjećaj sigurnosti i moći, te budući da se radi o anonimnom nasilju djeca misle da neće morati odgovarati za svoje ponašanje.

Postavlja se pitanje: kako odgojno djelovati u virtualnom svijetu gdje vlada anonimnost i varljivi osjećaj zaklonjenosti i slobode bez odgovornosti?

Budući da je prema navedenim istraživanjima svako četvrto dijete žrtva nasilja u školi, dužni smo i odgovorni zaštititi djecu, provoditi preventivne programe i reagirati na vrijeme. Svi smo mi odgovorni za djecu. Učenici mogu znati više o tehnologiji ali mi ipak znamo više o životu i postavljanju granica.

Preventivni programi u školi

Sve škole na području Dubrovačko-neretvanske županije provode preventivni program Zavoda za javno zdravstvo koji se odnosi na prevenciju nasilja, posebno virtualnog nasilja. Program se provodi putem roditeljskih sastanaka, anketa i radionica sa učenicima. Škola u suradnji sa Zajednicom Pape Ivana XXIII. provodi preventivne programe pod nazivom Nauči živjeti. Cilj programa je promicanje tolerancije i prevencija svih oblika međuvršnjačkog nasilja putem radionica, kampova i roditeljskih sastanaka.

Jedan od načina prevencije međuvršnjačkog nasilja u školama je i Dan ružičastih majica. Dan ružičastih majica nastao je kao ideja 2007. godine u Kanadi, kada je dječak koji je u znak podrške svojoj majci, teško oboljeloj od karcinoma dojke, u školu došao u ružičastoj majici zbog čega je bio izložen vršnjačkom nasilju. U znak potpore zlostavljanom dječaku, njegovi školski kolege su također počeli nositi ružičaste majice koje su ubrzo, na globalnoj razini, postale simbol borbe protiv međuvršnjačkog nasilja u školama.

Razrednici su ovaj tjedan svoje satove razredne zajednice posvetili Danu ružičastih majica provodeći Edukativni kviz o nenasilju sa učenicima.

Učenici i djelatnici naše škole nosili su ružičasto u znak podrške Danu ružičastih majica.

Anđela Jerković, pedagoginja

Koristimo kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i potpunu funkcionalnost internet stranice i servisa. Uvijeti korištenja