Utorak, 26 Veljača 2019 21:07

GIMNAZIJA METKOVIĆ: EUROPSKO GRAĐANSTVO I KRŠĆANSKA SOLIDARNOST

Kao Škola ambasador Europskog parlamenta Gimnazija Metković promiče, među ostalim aktivnostima, i temeljne europske vrijednosti. Tako je u sklopu ovogodišnjih Dana oca Ante Gabrića održana diskusija pod naslovom „Europsko građanstvo i kršćanska solidarnost“. Učenici ambasadori juniori iz 3d razreda pod mentorstvom prof. Branke Vladimir organizirali su ovaj susret predstavnika Frame Metković, Vijeća učenika Gimnazije te prijašnjih i sadašnjih učenika ambasadora u školskoj čitaonici 26.veljače 2019.
U svojoj prezentaciji ambasadori su se dotakli temeljnih europskih vrijednosti poput demokracije, ljudskih prava i dostojanstva te solidarnosti. Podsjetili su na načine na koje Europska unija potiče solidarnost kao temelj EU građanstva, posebno među mladima putem Europskih snaga solidarnosti – volonterske službe za mlade. Također su spomenuli primjer Tvrtka Baruna – Isusovca kojeg je zbog predanog rada na pomoći izbjeglicama Europski parlament nagradio titulom Europskog građanina godine. Nakon žive diskusije o prednostima i nedostatcima volontiranja, Framašice Marija Romić i Katarina Pratežina prezentirale su nam volonterske aktivnosti metkovske Frame u sklopu akcije „72 sata bez kompromisa“.
U drugom dijelu programa prisjetili su se životnog puta sluge Božjega oca Ante Gabrića isječkom iz filma Girđa Korači, te razgovarali o njegovoj ostavštini među mladima u našem kraju i o nedavnom posjetu njegovih kolega misionara. Učenici su zaključili kako je otac Ante utjelovljavao i kršćanske i europske temeljne vrijednosti te kako nas može nadahnuti na širenje kršćanske solidarnosti i među našim bližnjima u današnjoj Europi.
Osim današnje diskusije, Gimnazija u Danima oca Ante Gabrića sudjeluje i humanitarnom akcijom prikupljanja sredstava za školu u Maria Polli, likovnim izražavanjem i posjetom izložbi.

MetkovicNET

DSC 0846

Koristimo kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i potpunu funkcionalnost internet stranice i servisa. Uvijeti korištenja