Utorak, 23 Travanj 2024 21:12

Proslavljen blagdan sv. Jure u Desnama

U utorak 23. travnja Župa Desne proslavila je nebeskog zaštitnika – Sv. Juru. Prije početka misnog slavlja na kojem je propovijedao župnik don Dalibor Milina, neretvanski dekan don Davor Bilandžić blagoslovio je novi kip sv. Jure, koji je nošen u procesiji. U koncelebraciji je bio i župnik Vidonja don Mladen Margeta.
Da je Isus sišao s križa ne bi nas otkupio, za nas bi vrata smrti ostala zapečaćena a vrata kraljevstva nebeskoga ostala zatvorena, naglasio je u homiliji vlč. Milina, dodavši, kako kršćanstvo nije govor ljubavi kukavice, već naprotiv, ljubav samožrtvovanja, davanje sebe za drugoga. Naše križeve koje nosimo, križ koji je neminovan u našoj bolesti i našoj smrti, osmislimo, da ne budemo očajnici, već naprotiv da pridonesemo Kristovim mukama u otkupljenju ovoga svijeta. To je ono što je i sv. Jure učinio, istaknuo je.
Danas se malo govori o današnjim mučenicima, malo se govori o onima koji biraju križ svojega života, živeći uz njega natenane, 'podrazumijeva se', naglasio je propovjednik.
„Svi želimo osjetiti riječi ljubavi, zahvalnosti, svi želimo da nas se cijeni u zajednici u kojoj živimo. Nažalost, to je podrazumijevanje, koje ubija svaku zajednicu. Postalo je sramota vidjeti muža i ženu da hodaju zajedno pod ruku, zajednički život postao je toliko nepopularan, zajedništvo obitelji postalo je besmisleno i nažalost, kad su zajedno, svi su na mobitelu,“ upozorio je.
Ljubav samožrtvovanja, to je Isus Krist na križu, ljubav samožrtvovanja mačem, to je sv. Jure. Postavimo sebi pitanje – koga mi kao kršćani nasljedujemo, ne budimo oni koji ne mogu osmisliti svoj životni križ; svi ga imamo, ali mu trebamo dati smisao. Sve nas čeka i tegoban život, u dužnostima i obvezama, bolestima … Pozvani smo da ne budu slučajnosti, koje će se sigurno dogoditi, već naprotiv, kao što je napravio sv. Jure mučenik, pridonijeti ono što nedostaje Kristovim mukama i sudjelovati u otkupljenju ovoga svijeta, otkupljenju sebe, svoje obitelji i zajednice u kojoj živimo. To su heroji - prepoznajte ih u svojim bakama i djedovima, majkama i očevima, naglasio je vlč. Milina i posebno pozvao djecu, da znaju cijeniti svoje bližnje, da ne bude 'podrazumijevanja ljubavi.'

Antonija Menalo

Koristimo kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i potpunu funkcionalnost internet stranice i servisa. Uvijeti korištenja