Ponedjeljak, 12 Veljača 2024 10:17

Studenti biologije se pakiraju za Neretvu: U naprednoj ekspediciji će istraživati tlo i vodu slavne doline

Zagrebački studenti biologije se pripremaju za veliku ekspediciju ovog srpnja. Plan im je istražiti dolinu Neretve i vidjeti kako tamošnja poljoprivreda utječe na okoliš. Istraživat će ljudski utjecaj na tamošnje ribe, kukce, mekušce. Bit će im to prilika i za bolje upoznavanje s cjelokupnom tamošnjom florom i faunom.

Dolina Neretve čuvena je po poljoprivredi, uzgoju voća i povrća i vizualno prekrasnoj delti plodonosne rijeke. No, detalji ovog ekološkog sustava i dalje mogu pružiti zanimljive istraživačke prilike za motivirane znanstvenike.

Iznimna biološka važnost poljoprivrednog središta

 

Toga je itekako svjesna i ekipa na zagrebačkom Prirodoslovno-matematičkom fakultetu (PMF), poglavito članovi Udruge studenata biologije (BIUS).  Ove su godine pokrenuli znanstveno -edukativni projekt ‘Viridi Valle 2024‘ ili prevedeno s latinskoga, ‘zelena dolina’. Ukratko, u srpnju ove godine planiraju na tjedan dana posjetiti Neretvu u srpnju i u njenoj dolini provesti studentsku, ali naprednu biološku ekspediciju.

– Dolina Neretve je lokalitet iznimne biološke raznolikosti smještene unutar visoko razvijenog poljoprivrednog područja, čime predstavlja idealni model direktnog utjecaja poljoprivrede na okoliš. Razna močvarna, livadna i slatkovodna staništa, ispresijecana uzgojnim površinama različitih poljoprivrednih kultura sa mnogim načinima kultivacije, tretiranja i obrade, daju uvid u kompleksan utjecaj uzgoja hrane na okoliš. Informacije stečene istraživanjem ovakvih područja omogućuju nam izradu planova zaštite i očuvanja prirodnih dobara našeg planeta, pojasnili su iz BIUS-a zašto su se odlučili baš za to područje.

Izvor: Srednja.hr

Koristimo kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i potpunu funkcionalnost internet stranice i servisa. Uvijeti korištenja