Petak, 01 Prosinac 2023 11:39

Policijski službenici Postaje prometne policije Dubrovnik i ove godine provode projekt "Vikend s 0 promila"

Od početka ove godine na prometnicama Postaje prometne policije Dubrovnik dogodilo se 46 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači pod utjecajem alkohola, u kojim prometnim nesrećama je 9 osoba teško ozlijeđeno, a 16 ih je zadobilo lakše tjelesne ozljede
Foto: PU dubrovačko-neretvanska

Postaja prometne policije Dubrovnik i ove godine nastavlja s provođenjem projekta „Vikend s 0 promila“ koji će se u dane vikenda provoditi na gradskim prometnicama grada Dubrovnika.

Projekt je osmislila Postaja prometne policije Dubrovnik i provodi ga već četvrtu godinu zaredom. Policijski službenici prometne policije će u narednim vikendima pojačano nadzirati prometne prekršaje i vozačima dijeliti letke s korisnim savjetima, a sve kako bi se broj prometnih nesreća i stradavanja u njima sveo na najmanju moguću mjeru.

Radi se o projektu čiji je osnovni cilj građane, ponajviše vozače, upoznati sa štetnim utjecajem alkohola na sposobnost percepcije i koncentracije, što neminovno dovodi do zakašnjele reakcije vozača u prometu i samim tim veće mogućnosti izazivanja prometnih nesreća.

Naime, vozači pod utjecajem alkohola vrlo često zanemaruju možebitne opasnosti i precjenjuje svoje vozačke sposobnosti. Kod takvih vozača dolazi do suženja vidnog polja, krive procjene brzine, udaljenosti i širine ceste, a i zanemaruje se postojanje drugih sudionika u prometu. Vrijeme psihičkog i motornog reagiranja vozača se produljuje i vozaču treba dulje vrijeme za procjenu situacije u prometu, prepoznavanje opasnosti te brzo i točno reagiranje pri čemu se smanjuje koordinacija pokreta ruku i nogu.

Prije svega treba voditi računa o činjenici da se vožnjom pod utjecajem alkohola ne ugrožava samo život vozača i njegovih putnika iz vozila već i svih ostalih sudionika u prometu koji zbog takve vožnje mogu nastradati. Ovakve opasnosti mogu se izbjeći alternativnim metodama prijevoza poput taksija, gradskog prijevoza ili pješice.

Aktivnosti u sklopu projekta će se provodit tijekom mjeseca prosinca do završetka Novogodišnjih blagdana.

Koristimo kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i potpunu funkcionalnost internet stranice i servisa. Uvijeti korištenja