Nedjelja, 26 Studeni 2023 11:04

Ne prestajemo se igrati zato što ostarimo; ostarimo zato što se prestanemo igrati (George Bernard Shaw)

Imajući to na umu i ove smo godine zaigrali sudoku.

Gimnazija Metković drugu je godinu zaredom domaćin regionalne razine Sudoku natjecanja, organizirane po županijama za regiju Split, za Dubrovačko-neretvansku županiju. Radi se o natjecanju koje razvija vještine logičkog razmišljanja i zaključivanja te unaprjeđuje matematičke kompetencije ističe viša savjetnica za matematiku i koordinatorica natjecanja u ime Agencije za odgoj i obrazovanje Antonela Czwik.

Sudoku, prvenstvo Hrvatske za osnovne i srednje škole, organizira Hrvatska Mensa i Enigmatski klub „Božidar Vranicki“ u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje. Tri su razine natjecanja: školska, regionalna i državna te tri kategorije:  Bistrići (I. – IV. razred OŠ), Kadeti (V. – VIII. razred OŠ) i Juniori (I. – IV. razred SŠ).

Školsko je natjecanje održano 27. listopada 2023., a pristupilo mu je 8687 učenika u cijeloj državi. Učenici s najboljim postignućima, njih 1284, nastojali su na regionalnoj razini, održanoj 25. studenoga 2023., osigurati plasman na državno natjecanje koje će se, za 40 najboljih kadeta i 40 najboljih juniora, održati 16. prosinca 2023. u Vodicama.

Petnaest najboljih iz naše županije, u svim trima kategorijama (dvoje bistrića, petero kadeta i osmero juniora), od čega petero juniora iz Gimnazije Metković: Ivan Ilić, 3. a; Tonći Zvonić, 3. a; Dominik Blaž Bakalar, 4. c; Veronika Brečić, 4. c i Martino Bjelopera, 4. d rješavali su jučer, od 9 do 11:30 sati, minijature, klasični sudoku, klasični dijagonalni sudoku, sudoku s nepravilnim likovima, dijagonalni sudoku s nepravilnim likovima, 123-456-789 sudoku, susjedni sudoku, par-nepar sudoku, niz sudoku, V X sudoku, suma sudoku, produkt na tabli, veći > manji, omeđeni produkt i kendoku te nastojali prikupiti što više bodova da bi osigurali prolazak dalje. Nakon što se objedine rezultati svih četiriju regija (Split, Rijeka, Zagreb i Osijek), odabrat će se učenici za državnu razinu. Najbolje s državne razine čeka Svjetsko prvenstvo u sudoku.

Podsjećamo da je prošle godine naš Ivan Ilić ostvario izvrstan rezultat na državnoj razini te da je Gimnazija Metković bila druga u ekipnom poretku za splitsku regiju.

Koristimo kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i potpunu funkcionalnost internet stranice i servisa. Uvijeti korištenja