Nedjelja, 26 Studeni 2023 09:39

Obilježena 32. obljetnica osnivanja 116. brigade HV-a

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća jutros je na Gradskom groblju sv. Ivana Nepomuka obilježena 32. obljetnica osnivanja 116. brigade HV-a.
Pred Središnjim križem vijence su položili i svijeće zapalili predstavnici Grada Metkovića na čelu s gradonačelnikom Daliborom Milanom, predstavnici 116. brigade HV-a, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskoga rata, političkih stranaka, policije te vatrogasaca. 

Podsjetimo, 17. studenoga 1991., ustrojena je 116. brigada Hrvatske vojske. U njen sastav ušla je većina manjih, već ustrojenih postrojbi, a između ostaloga i ‘A’ satnija ZNG Metković – prva djelatna postrojba ustrojena u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. U Metkoviću je ustrojeno zapovjedništvo i 1. bojna, u Opuzenu 2. bojna, u Pločama 3. bojna, u Novim selima 4. bojna, a u Blacama 1992. Stolačka bojna. Brigada je imala ogroman doprinos u obrani doline Neretve i dubrovačkoga područja, a njezini pripadnici kasnije su se borili u akcijama diljem Hrvatske. Kroz brigadu je prošlo 6.409 branitelja, od čega ih je 52 poginulo, a više stotina ih je ranjeno.

U sklopu programa obilježavanja 32. obljetnice osnivanja 116. brigade HV-a u 18 sati u crkvi sv. Ilije bit će održana i misa za branitelje.

Koristimo kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i potpunu funkcionalnost internet stranice i servisa. Uvijeti korištenja