Srijeda, 22 Studeni 2023 10:57

Proslavljen blagdan Gospe od Zdravlja na Vlaki

Tradicionalnom, jedinstvenom, procesijom lađama po Maloj Neretvi sa Gospinim kipom, premda uz loše vrijeme skraćenom rutom, na blagdan zaštitnice, u utorak 21. studenog počelo je središnje slavlje Gospe od Zdravlja na Vlaki u nazočnosti brojnih vjernika. Misno slavlje predslavio je don Ante Gabrilo, župnik Župe Vojnić - Gardun u koncelebraciji župnika vlč. Marija Mihanovića.
Pitanje za sve nas danas je - što sam spreman ostaviti kako bi slijedio Božju volju u svojem životu. Danas slavimo svetkovinu prikazanja Blažene Djevice Marije. Ova svetkovina nastala je 543. godine posvećenjem crkve Marije Nove koja je podignuta kraj jeruzalemskog hrama a posvetu slavimo zajedno sa istočnim kršćanima. Ovaj blagdan slavimo i kao Gospu od Zdravlja, pojasnio je don Ante, istaknuvši kako je u 16. stoljeću kada je harala kuga, koja je samo u Veneciji odnijela 80 tisuća života, Mletački Senat učinio zavjet Gospi - ako, i kad kuga prestane, da će sagraditi crkvu, što su i učinili sagradivši crkvu Madonna della Salute.
„Došli smo danas ovdje, sa svim našim patnjama, problemima; došli smo tražiti pomoć od Gospe… Pružamo prema njoj ruke, dotičemo njezin kip, međutim, ono što trebamo znati je, budući da pružamo ruke prema njoj da bi nam Gospa nešto darovala, naše ruke trebaju biti slobodne, odnosno - prazne od navezanosti na ovaj svijet, prazne i slobodne od navezanosti na naše slabosti, grijehe, mane. Tek kada se uspijemo toga ostaviti, tek tad od nje možemo nešto tražiti,“ istaknuo je u homiliji don Ante.
Gotovo uvijek molimo za fizičko zdravlje. Jesmo li ikada molili za duhovno zdravlje, koje je puno važnije, jesmo li ikada molili da naša duša ozdravi od svih naših grijeha, zapitao je. Tek kada to uspijemo, tek ćemo tada moći tražiti i dobiti fizičko zdravlje, naglasio je. Nakon što je u Veneciji prestala kuga, narod je u zahvalu podigao Gospi crkvu. I mi tražimo uvijek od nje - Gospe daj! Jesam li spreman doći i zahvaliti?... Kako se osjećamo bez veze, kada nekome napravimo nešto u životu i taj samo prođe kraj nas i ode svojim putem. Dao Gospodin, da ovaj današnji blagdan bude poticaj da ne molimo Gospu da nas zagovara kod Boga samo za fizičko zdravlje, nego prvenstveno i za duhovno zdravlje, i što je najvažnije - molimo da nas nauči zahvaljivati za sve darove koje smo primili od Gospodina, zaključio je homiliju don Ante, te podijelio blagoslov djeci i bolesnima.
Župnik Mihanović zahvalio je na kraju misnog slavlja i svećenicima koji su tijekom trodnevnice predslavili misna slavlja - fra Marku Pudaru i Igoru Golešu, te župnom zboru, pučkim pjevačima, čuvarima Kristova groba i svima koji su na bilo koji način uzveličali slavlje zaštitnice - Gospe od Zdravlja.

Antonija Menalo

Koristimo kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i potpunu funkcionalnost internet stranice i servisa. Uvijeti korištenja