Ponedjeljak, 18 Rujan 2023 07:36

Proslavljen blagdan Uzvišenja svetog Križa na Ušću Neretve

Ispred crkve Uzvišenja svetog Križa na Ušću Neretve na Galičaku, vjernici Komina proslavili su zavjetni blagdan Uzvišenja svetog Križa, kojega tradicionalno slave prve nedjelje po blagdanu, ove godine 17. rujna. Misno slavlje predslavio je župnik don Dražen Dukić a slavlje su animirali Kominski pjevači.
Bez križa ne možemo zamisliti svoj vjernički život. Živeći u znaku križa, teško je i zahtjevno, ali spasonosno. Preko žrtve se dolazi do cilja, do pobjede, vječnoga života, do spasenja. Križ i križevi u našim kućama, i oni koje nosimo, znak su i poziv koji nam Isus upućuje - ljubite se međusobno kao što sam ja vas ljubio, budite vjerni svome kršćanskom pozivu do kraja, ma koliko god vas to stajalo. Ne prljajte svoje kršćansko i ljudsko dostojanstvo, pomažite i molite jedni za druge.
„Prisjetimo se - Krist je uzeo naše boli i naše patnje i tako otkupio svijet, na križu pobijedio grijeh, zlo. Po muci i smrti, upravio je riječi svima nama: „Hoće li tko za mnom, neka se odreče samoga sebe, neka svaki dan uzima svoj križ i neka ide za mnom. Možda nam je sve drugo lakše razumjeti nego ovo, jer znamo, kad se nešto traži od nas, to je našoj ljudskoj naravi teško prihvatiti, zato treba upirati svoj pogled u Krista i moliti ga, da shvatimo i vjerom prihvatimo,“ pojasnio je vlč. Dukić.
Nemojmo ostati bešćutni, mlaki i bez kajanja pred Raspetim, nije samo Židovski narod razapinjao Krista, nego smo i mi svojim grijesima kao ljudi u ona vremena sudjelovali u njegovoj muci. Zato nemojmo vrijeđati Boga, tj. psovati ga, jer tako ga razapinjemo. Obećaj mu danas, da ga nećeš razapinjati svojim grijesima i znajmo opraštati jedni drugima, pa će i nama Krist, koji je umro na križu radi nas, oprostiti. Mržnja, srdžba i duh osvete, razorne su snage čovjekova bića koje ga vode u propast, zlo, a zlo se može prekinuti herojskim činom praštanja, naglasio je.
I mi smo potrebni oproštenja, nismo nepogrešivi, ni pred Bogom ni pred ljudima, zato smo pozvani na opraštanje. Zakon osvete nije kršćanski, nije ni ljudski. Ako želimo biti kršćani, treba odbaciti svaki osjećaj mržnje i srdžbe. Neki kažu da bi htjeli, ali ne mogu oprostiti, kao da kažu - neću… Nije važno ponekad što osjećamo, važno je ono što želimo, zato se trebamo pitati - ima li u nama volje za oproštenje. Snagu nemojmo tražiti u sebi, tražimo je u Isusu Kristu i njegovom primjeru. On, koji nikoga nije povrijedio iako je od mnogih bio povrijeđen, umro je opraštajući, kako bismo i mi osnaženi njegovom milošću, mogli živjeti opraštajući.
Isus je vrlo zahtjevan kad je riječ u odnosu između onoga što je On oprostio nama i onoga što smo mi opraštajući, dužni učiniti jedni drugima. Čak je i u molitvi očenaša umetnuo onaj dio koji nas 'prisiljava' oprostiti drugima - otpusti nam duge naše, kako i mi otpuštamo …
„Zato onaj tko ne želi i ne može oprostiti, rekli bi, taj ne bi smio moliti Očenaš, ne može postići oprostit i druge darove Božje, koje u toj molitvi molimo, jer, tko je bez milosrđa u odnosu prema drugima, nema pravo očekivati milosrđe prema samome sebi, i upravo je to ono što nas uništava… Našu dušu, samo opraštanje može ozdraviti,“ zaključio je homiliju vlč. Dukić.
Nakon misnog slavlja nastavljeno je slavlje ispred crkve uz prigodan domjenak.

Antonija Menalo

Koristimo kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i potpunu funkcionalnost internet stranice i servisa. Uvijeti korištenja