Petak, 08 Rujan 2023 22:27

Proslavljen blagdan Male Gospe u Župi Otrić - Struge

Župnik Župe Ploče don Ante Bitunjac predslavio je misna slavlja na blagdan Male Gospe u petak 8. Rujna u dvije crkve u Župi Otrić - Struge koje su posvećene Maloj Gospi - u Pozloj Gori i Kobiljači. Uz župnika don Stanka Kačunića u Pozloj Gori, suslavio je don Petar Krstičević.

Bez obzira koliko mislili da smo dobri vjernici, često zaboravimo da svaki naš dan, svaki trenutak, jest čekanje Isusa Krista, ne znamo kad se može dogoditi, zato trebamo biti spremni, i kad bi toga bili malo svjesniji, definitivno, naše ponašanje i međuljudski odnosi bili bi drugačiji, naglasio je u homiliji don Ante.

BDM nam je pravi primjer čekanja, ona zna, da za svaku strpljivost i ustrajnost, Bog nagrađuje čovjeka. Nagradio je Isusa uskrsnućem, Blaženu Djevicu Mariju uznesenjem na nebo, nagradio je i mnoge naše svece i svetice - zato ih spominjemo kako bi mogli i nama biti primjer i poticaj. Isto tako i svatko od nas ima priliku biti nagrađen za svoje ustrajnije življenje vjere, jer, za svaki trenutak kada ne odustanemo, Bog će nas nagraditi.

„Lako je doći pred kip Marijin i moliti, ili kad smo išli danas u ophodu… Svatko će zapjevati marijansku pjesmu, treba nju nasljedovati, treba reći - idem ja danas biti Marija, idem biti ona koja će biti strpljiva, koja će uvijek imati vremena. To je najveći dar koji joj danas, na njezin rođendan možemo darovati. Njoj ne trebaju pjesme, pokloni, njoj trebamo mi, naša raspoloživost da njenog Sina, našeg Spasitelja slušamo, njoj treba naša spremnost da - kao što je ona rekla - neka mi bude, da i mi danas budemo spremni izreći spremnost za Boga, da naša spremnost za Boga ne traje koliko naša procesija oko crkve, kao jedna Zdravo Marija, nego da naša spremnost bude od jutra do večeri, dok ne zaspemo!“

„Ono na što nam danas BDM, naša Majka na svoj rođendan poručuje i potiče, jest - da ne dopustimo da nas užurbanost ovog vremena odvuče od onog svetog, od Gospodina! Zato, neka danas, na rođendan njoj - najveća pjesma i najveći dar bude naše srce, nas koji smo ovdje, a preko vas, vaših obitelji, jer neki nisu mogli doći, neki nisu željeli - Bogu hvala i na tome, al' zato smo mi tu kako bi se ujedinili kao mjesto, kao Župa u molitvi, u zajedništvu. Pokazali smo svoju strpljivost, nadišli sebe, i predali se po zagovoru naše nebeske Majke BDM Gospodinu, da nas nastavi i dalje voditi po Duhu Svetom, kako bi kao kršćani, kao oni koji se nazivamo njegovima, kako bi to uistinu mogli i biti.“

Ono na što smo pozvani danas kao kršćani, jest spremnost na vršenje volje Božje i u onim trenucima kakvih itekako ima - kad je to u suprotnosti s našom logikom, ali samo na taj način možemo pobijediti razna iskušenja s kojima se susrećemo i iz ovozemaljskog čekanja dočekati ono vječno, poručio je don Ante.        

Čestitajući vjernicima blagdan Rođenja BDM, župnik don Stanko na kraju je zahvalio svima koji su pridonijeli veličini slavlja, kao i onima koji su dali svoj doprinos u obnovi i uređenju crkve. Slavlje je animirao voditelj župnog zbora Tomislav Ćendo. Završno slavlje blagdana Male Gospe u Župi je u nedjelju 10. rujna u crkvi sv. Mihovila u Struzima u 10.30 sati, gdje se mise slave samo tri puta godišnje - prvu nedjelju po blagdanu Male Gospe, na blagdan sv. Mihovila i Dušni dan.

Antonija Menalo

Koristimo kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i potpunu funkcionalnost internet stranice i servisa. Uvijeti korištenja