Petak, 08 Rujan 2023 22:22

Osnovnovna škola don Mihovila Pavlinovića obilježila Svjetski dan prve pomoći

Povodom obilježavanja Svjetskog dana prve pomoći u Osnovnoj školi don Mihovila Pavlinovića predavanje iz prvoj pomoći održala je voditeljica Crvenog križa u Metkoviću, Nela Orlović. Predavanje je bilo namijenjeno učenicima sedmih i osmih razreda. Prezentiran im je način pružanja prve pomoći na licu mjesta i ono što oni mogu učiniti kako bi pomogli unesrećenima i pružili im prvu pomoć do dolaska stručne pomoći. Također, učenici su informirani o brojevima svih hitnih službi koje je dobro znati ako se nađu u nekoj hitnoj situaciji. Predavanje je svakako bilo korisno učenicima, ali i djelatnicima jer  su se prisjetili važnosti pružanja prve pomoći. Veselimo se daljnjoj i uspješnoj suradnji s Crvenim križem.

            I ove godine druge subote u rujnu obilježava se Svjetski dan prve pomoći. Tema ovogodišnjeg dana je Prva pomoć u digitalnom svijetu i cilj je njome učiniti znanje prve pomoći dostupnim što širem broju ljudi. Digitalna tehnologija olakšava svima učenje prve pomoći. To je novi način uz pomoć kojega svatko od nas može naučiti spašavati živote, odnosno podsjetiti se na postupke prve pomoći - od kuće, vlastitim tempom i bez nužnog prilagođavanja rasporeda.

            Prva pomoć je osnovna vještina koju bi svatko trebao znati jer pomaže ozlijeđenima i daje šansu za preživljavanje. Svake godine tisuće ljudi doživi različite nesreće, a mnogi od njih izgube život zbog prekasnog pružanja prve pomoći. U želji da se takva situacija promijeni, važno je da svi zajedno osvijestimo važnost pravodobnog pružanja prve pomoći. Učenje prve pomoći priprema ljude za pružanje osnovne medicinske skrbi i stabilizaciju ozlijeđenih do dolaska stručne pomoći. Pojedinci mogu učinkovito odgovoriti na katastrofe i spasiti živote ako posjeduju znanja i vještine prve pomoći. Zbog svega toga važno je ovogodišnji Svjetski dan prve pomoći iskoristiti kako bi se posvijestila važnosti učenja prve pomoći i redovitog podsjećanja na te vještine.

Koristimo kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i potpunu funkcionalnost internet stranice i servisa. Uvijeti korištenja