Četvrtak, 25 Svi 2023 21:55

Priča o Mudroj sovi očarala najmlađe učenike OŠ Stjepana Radića

U petak, 19. svibnja 2023. godine u knjižnici OŠ Stjepana Radića knjižničarka Ivana Čarapina organizirala je niz radionica/književnih susreta s Majom Punoš Rebić autoricom priča za djecu i odrasle te voditeljicom radionica koje promoviraju važnost žive riječi u radu s djecom. Održano je 8 radionica po 45 minuta za učenike od 1. do 3. razreda matične škole i područnih škola te je u ovom književnom susretu, u kojem je autorica/voditeljica radionica promovira važnost čitanja i pripovijedanja priča koje razvijaju pozitivne oblike ponašanja djece, sudjelovalo 305 učenika. Susret s književnicom potpomogla je izdavačka kuća Školska knjiga d.d. i njihova promotorica gđa Ivana Milić.

Radionica pod nazivom Mudra Sova zapravo je priča o borbi “znanja” i “neznanja” u kojoj pobjeđuje “znanje”, utjelovljeno u liku najmudrijeg bića na svijetu. Nasuprot Mudroj Sovi stoji Knjigomrz, mrzitelj mudrosti, znanja, učenja, čitanja i zajedništva, koje iz toga proizlazi. Knjigomrzova namjera je učiniti ljude ovisnima o internetu i računalima te ih odvojiti jedne od drugih. U trenutku kad je čitav svijet postao ovisan o brzim rješenjima s interneta, nestane električne energije i sva se računala isključe. Baš u tom trenutku pojavi se strašan i nerješiv problem kojeg nitko bez interneta ne može riješiti. Prisjetivši se stare priče svojih djedova i baka, djeca odluče potražiti Mudru Sovu koja im ponovno otkrije tajnu prave mudrosti.

Djeca postaju učenici Mudre Sove koja im prenese čitavo svoje znanje. Po povratku kući, djeca ponovno otvore knjižnice i škole, ljudi ponovno počnu čitati i učiti te tako pobjede zločestog Knjigomrza. Svijet ponovno postane mjesto druženja, igre, čitanja i učenja, a računala i internet korisna pomagala koja djeca i odrasli trebaju oprezno i umjereno koristiti.

Svi su sudionici s velikim zanimanjem pažljivo i znatiželjno pratili vrlo sugestivno izlaganje gđe Maje Punoš Rebić, naučili su himnu Mudre sove,  a do kraja radionice postali su i sami MUDRE SOVE - SUPERJUNACI u borbi protiv Knjigomrza te za svoje zasluge dobili diplome.  Ako je suditi prema oduševljenju naših učenika ovim književnim susretom, Knjigomrz nema nikakve šanse ući u OŠ Stjepana Radića.

Koristimo kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i potpunu funkcionalnost internet stranice i servisa. Uvijeti korištenja