Četvrtak, 30 Ožujak 2023 11:32

Projekt građanin – Vratimo kulturu čitanja

Učenici srednje škole Metković i ove godine sudjeluju u „Projekt građanin“. Projekt građanin učenike upoznaje i uvodi u metode i postupke koje vlast koristi u procesu upravljanja. Cilj programa je razvijati interes učenika za aktivno građanstvo i sudjelovanje u vlasti. Učenici su ove godine sudjelovali sa temom: Vratimo kulturu čitanja.
Ovim projektom nastoji se obuhvatiti sve probleme koji dovode do pada interesa i zanimanja mladih za knjigu i čitanje; želimo otkriti kako digitalno doba utječe na čitanje i kako potaknuti učenike da svakodnevno odvoje barem malo vremena za čitanje. Smatramo kako bi čitanje pomoglo ne samo njihovoj pismenosti, učenju, koncentraciji, već njihovom psihološkom zdravlju. U ovom dijelu učenici su istražili koja razina tijela javne vlasti je nadležna za bavljenje ovim problemom, odnosno koje radnje, aktivnosti, odluke su poduzete da bi se taj problem riješio tj. tko su odgovorne osobe ili institucije koje se bave ovim problemom i u kojoj mjeri. Istražili su godišnji plan knjižnice, način financiranja, tko je osnivač te kakvi plan zbivanja i događanja su u planu za mlade. Također, učenici su razgovarali sa ravnateljicom Gradske knjižnice te sa knjižničarkama osnovnih i srednji škola te doznali koliko često učenici čitaju i koje su knjige najčitanije.
Učenicu su kao najbolje rješenje odabrali osnivanje volonterskog tima koji bi sudjelovali u realizaciji niza programskih aktivnosti iz područja kulture, razvoja kreativnosti i čitalačkih kompetencija za različite dobne skupine.
Učenice koje sudjeluju u projektu: Lara Bebić, Matea Prusac, Mia Jelčić, Josipa Dominiković
Mentorice: Dr.sc. Rosanda Lovrić, prof. savjetnik, Nina Komazin, prof. mentor

Koristimo kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i potpunu funkcionalnost internet stranice i servisa. Uvijeti korištenja