Ponedjeljak, 05 Prosinac 2022 21:12

Večer matematike u Gimnaziji Metković

Dana 2.prosinca 2022. godine učenici i profesori Gimnazije Metković priredili su Večer matematike. Bili su pozvani sudjelovati svi koji su se htjeli zabaviti, učiti i u isto vrijeme iskušati u “nestandardnim matematičkim inačicama”. Budući da se Večer matematike zadnjih par godina nije održavala zbog pandemije, ovu večer iskoristili smo što je bolje moguće. Ako mislite da su se samo rješavali klasični matematički zadaci, varate se! Nastojali smo pokazati da je matematika zabavna i raznolika. Pokazali smo je u kemiji, geografiji, informatici i ostalim znanostima, a usput smo učili i o njima samima.

 Od raznih igara posebnu je pozornost privukao “Escape Room” u kojemu je sudjelovalo više od 20 učenika od 1. do 4. razreda, gdje su znanjem, ali i brzom trkom od kabineta do kabineta dolazili do rješenja postavljenih problemskih zadataka. Zadatci su varirali od (de)šifriranja Morseovim kodom gdje su natjecatelji na zanimljiv način došli do skrivenog imena zlatnog igrača hrvatske nogometne reprezentacije Joška Gvardiola pa sve do računanja stvarnih udaljenosti određenih mjesta pomoću omjera na karti. Spomenute i doista domišljate zadatke osmislili su i priredili učenici 3.c i 3. d razreda, a pobjednice njihove igre su Petra Kraljević, Tara Milinković, Nika Karla Milinković i Jana Ivanković.

Osim Escape Rooma učenici su se ekipno natjecali, rješavali su kviz „Matematička duzina“,  i tu je najbolji rezultat ostvarila ekipa „Zadnji“ u sastavu Maja Dragobratović, Petra Kljusurić, Roko Zeljić i Anja Žderić.

 Kahoot kviz „Tko je rekao“ nudio je puno poznatih i zanimljivih citata. U moru citata najbolje se snašla ekipa „Ime“ u sastavu Ivan Jerković, Dominik Jerković, Petar Jerković i Ivan Mateljak.

Izdvojili bi neke izreke… Demokrit: “Ne trudi se da o svemu znaš sve, da ne bi u svemu postao neznalica, “ Descartes: "Nije dovoljno imati zdrav razum, treba ga i primijeniti, "Tales: "Mnoštvo riječi ne ukazuje na mnoštvo znanja,“ … Neke smo već čuli, ali lijepo se podsjetiti.

Ekipa iz „Škole budućnosti“, projekta u kojemu naša škola sudjeluje već drugu godinu zaredom, započela je sa sastavljanjem STEMI Hexapod robota, edukativne igračke koja se popularno zove: avantura učenja kroz stvaranje pravog šesteronožnog robota hodača.

Moglo se još provjeravati logičko zaključivanje i snalaženje putem raznih slagalica i mozgalica te se igrati s  kemijskim spojevima i prespajanjem žica i sklopova.

Večer je uistinu bila zabavna. Razišli smo se oko 19 h puni lijepih dojmova. Za kraj, ono najbitnije što smo naučili je da nas matematika možda ne može naučiti kako dodati ljubav ili oduzeti mržnju, ali nam daje nadu da svaki problem ima  rješenje.

 

Izvor: Gimnazija Metković

Koristimo kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i potpunu funkcionalnost internet stranice i servisa. Uvijeti korištenja