Srijeda, 23 Studeni 2022 12:46

"AKO PROĐE, PROĐE" Mlada, jedinstvena i talentirana Mihaela Erceg - Mihe predstavila svoj novi roman. Posvetila ga je preminuloj majci: "Bila je strastvena čitateljica. Nažalost, više nije s nama"

Nema većeg originala nego kad Prljavo kazalište nastupi u Dubravi, Dubioza kolektiv u Zabrđu, Stijene na Klisu, ili Mihe prezentira svoj prvi roman u Spinutu. Nakon što je knjiga ušla na police raznih i mnogobrojnih knjižara talentirana splitska ilustratorica, autorica stripova, animatorica i spisateljica specifična po svom humorističnom stilu izražavanja Mihaela Erceg - Mihe premijerno je predstavila svoj roman "Ako prođe, prođe".

Surađuje s američkim producentskim parom

No, tko je Mihe?

U Splitu je završila osnovnu školu i gimnaziju, a u lipnju 2022. godine na Akademiji likovnih umjetnosti Zagreb stekla titulu magistre animiranog filma i novih medija. Član je Hrvatske udruge likovnih umjetnika (HULU).

Trenutno surađuje s američkim producentskim parom na kreiranju i animaciji pilot epizoda animiranih serijala, a projekt "Salty Banana" je na „Cartoon springboardu", europskom predstavljanju mladih talenata u animaciji, u listopadu u Madridu izazvao ogromno zanimanje. Portal "Cartoon Brew" je njen nastup proglasio najinteresantnijim i najzabavnijim u konkurenciji 24 pitcha.

Izložba karikatura i kalendar "Di si bija '21?" su obišli brojne gradove u Hrvatskoj, a 2020. počinje objavljivati dnevnu strip rubriku "Na Dobro Van Doša" na portalu Dalmacija Danas. U listopadu 2021. je objavila knjigu dnevnih strip-karikatura "Knjiga godine: Di si bija ovih dana",a od ožujka 2022. godine u najtiražnijem hrvatskom dnevnom listu „24 sata" crta karikature pod nazivom "iŠtorija" u kojima na duhovit način spaja događaje iz povijesti sa suvremenim životom. Jedna je od svega četiri dnevno portalna hrvatska karikaturista.

Mihe živi i radi na relaciji Split – Opuzen pod devizom "home is where internet is"

Izlagala je na grupnim i samostalnim izložbama te ilustrirala više knjiga. Osvojila je nagradu Splitski pupoljak (2016.), diplomu za scenarij na Balkanskoj smotri mladih strip autora (Leskovac, Srbija, 2019.), posebno priznanje na Međunarodnim danima animacije u Zagrebu (2019.) i nagradu Jutarnjeg lista za najbolju hrvatsku karikaturisticu (2019.).

"Ako prođe, prođe" prvi je njezin roman. Na kraju nadodajmo da Mihe živi i radi na relaciji Split – Opuzen pod devizom "home is where internet is".

Popričali smo s Mihaleom i otkrila nam je da je oduševljena. Unatoč lošim vremenskim uvjetima mnogi su stigli na promociju njezinog romana.

"Oduševljena sam, pa jako puno ljudi je stiglo. Mnogi su došli u centar svita - na moj Spinut. Ovo je ipak svjetska premijera, pa je i red da se održi u maloj državi Spinut. Roman se može kupiti u svim knjižarama VBZ, Školske knjige, ima ga svugdje i nije ga problem kupiti, a imali smo ga i na promociji. Svi su ga mogli kupiti", otkrila nam je u početku.

"Roman posvećujem mami. Ona je bila strastvena čitateljica..."

U šali (jer ona jedino tako zna) izjavila je da je njezin novi roman vedrog duha te da je puno zabavniji od Dostojevskog

"Ovaj roman je uistinu vedrog duha, nije riječ o Dostojevskom, puno je zabavnije (smijeh). To vam je stand up roman, pun je baza koje su karakteristične upravo za naše splitsko podneblje. Radnja je, također u Splitu. Ma, u svakom slučaju, ovo je ljubavno pismo splitskom mentalitetu", jasna je i pomalo emotivna Mihe.

Posebno se zahvalila svom ocu Željku, a roman "Ako prođe, prođe" je posvetila preminulom mami.

"Roman posvećujem mami. Ona je bila strastvena čitateljica, nažalost, više nije s nama, ali sigurna sam da bi bila vrlo ponosna na mene. Hvala mom ocu koji je bio urednik ove knjige, ne bih to sve mogla napraviti sama. Otac mi je velika podrška i svojim kritikama mi pomaže u radu. On puno čita i njegova pomoć puno, puno znači. U svakom slučaju, do sada imamo samo pozitivne komentare nakon što sam izdala još jednu knjigu, tj. roman", emotivna je Mihe.

Priznaje da živi 100 na sat te da je hiperaktivna. Uspješna je, ali i dalje pomicati svoje granice, napredovanje je njezin stil života.

"Pripremam još mnogo toga, tu su animirani projekti, pišem i još jedan roman koji se odvija na Braču, a ovaj put se radi o klesanju kamena. Imam puno planova, dosta sam hiperaktivna i mnogo toga želim napraviti", priznaje.

"Imamo potporu društva, ali trebala bi nam i financijska pomoć"

U nastavku veli da Hrvati imaju puno uspješnih i mladih autora kojima je potreba financijska pomoć i blagi 'poguranac'. Jer, mnogi od njih ne uspijevaju u svojim idejama zbog manja razumijevanja i financijske pomoći 's vrha'. Osim toga, otkrila je i koji su joj književni uzori.

"Imamo jako puno mladih autora koji su istinski talenti. Također, imamo potporu društva, ali trebala bi nam i financijska pomoć 's vrha'. Treba se u tom pogledu više obratiti pažnja za mlade osobe, umjetnike i autore. Imam puno književnih uzora, no najveći uzor za tempo ovog romana je stand up. Inače, amaterski se bavim stand up-om, zbog toga je promociju moderirao splitski stand up komičar Ante Travizi. Vodila sam se tim načinom humora, trudila sam se da ljudima stalno bude zabavno, zanimljivi i smiješno. Mislim da sam uspjela, i vjerujem da će se moj roman mnogima svidjeti", zaključila je splitska ilustratorica, autorica stripova, animatorica i spisateljica specifična po svom humorističnom stilu izražavanja Mihaela Erceg - Mihe.

O romanu "Ako prođe, prođe":

"U maniri ponajboljih dalmatinskih književnih pripovjedač(ic)a novijeg doba, Mihaela Erceg sklopila je gorko humorni roman o životnoj prekretnici dvojice simpatičnih splitskih luzera. Mirjan i Filjo, suvlasnici beznadno neuspješnog servisa za popravak računala i mobitela, iz čista se mira nađu u vrzinu kolu ozbiljnoga kriminala iz kojega se izlazi jedino – još ozbiljnijim. Nijedan od njih tome nije vičan, ali nemaju drugog rješenja", napisao je Renato Baretić u svojoj recenziji prvog romana Mihaele Erceg – Mihe, karikaturistice koja dnevnim crtežom nasmijava publiku najtiražnije hrvatske novine "24 sata", te koja je prošle godine objavila "Knjigu godine", svoju prvu knjigu karikatura.

"Kako sve započinje jednom kartaškom partijom previše, tako je i cijeli roman snažno obilježen tom famoznom briškulom: svako od tridesetak kratkih poglavlja obilježeno je (i unaprijed najavljeno) nekim od pravila te neobične igre u kojoj glasne dijaloške stanke između dvaju krugova često potraju i dvostruko duže od samog igranja", Renato Baretić.

"Vodviljska fabula o dvojici antijunaka koji se susreću s brojnim peripetijama u bizarnim realitetima današnjice. (…) Djelo je istodobno protkano mediteranskim štihom koji se ponajviše očituje u dijalozima koji vješto oslikavaju turobnost, depresiju, ali istovremeno duh optimizma, koji se nadvija nad splitskom regijom danas", Nikša Sviličić.

Izvor: Dalmacijadanas.hr

Koristimo kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i potpunu funkcionalnost internet stranice i servisa. Uvijeti korištenja