Ponedjeljak, 21 Studeni 2022 21:32

Proslavljen blagdan Gospe od Zdravlja na Vlaki

Proslavljen blagdan Gospe od Zdravlja na Vlaki FOTO: Antonija Menalo

Župa Slivno Ravno - Vlaka proslavila je blagdan nebeske zaštitnice – Gospu od Zdravlja, u ponedjeljak 21. studenog. Nakon tmurnih i kišovitih dana, slavlju blagdana pridonijelo je i lijepo vrijeme, te se mogla održati i tradicionalna, jedinstvena procesija lađama po Maloj Neretvi uz pratnju limene glazbe iz Opuzena, prije središnjeg misnog slavlja, u nazočnosti brojnih vjernika. I jutarnju hodočasničku, i središnju misu predslavio je župnik Župe Grohote na Šolti don Vinko Beus, koji se, kako je rekao župnik, na molbu za predslavitelja ovog slavlja odazvao nakon osam godina. U koncelebraciji uz župnika don Maria Mihanovića bio je župnik Župe Vidonje don Mladen Margeta.
U uvodu homilije don Vinko je naglasio važnost majke, koja je - kako je kazao važna napose svećenicima koji nemaju ženu, kao i temeljne žene u našem životu - Majke Gospodinove. Govoreći o nepravdama, te zločinima koji su učinjeni tijekom ratova, nezapisanih istina, pozvao je vjernike na praštanje, premda je to teško. Temeljna borba je između dobra i zla, i sv. Augustin kaže: dva kraljevstva, vidljivo i nevidljivo a Gospodinovo je nevidljivo. Postoje i vojske - Kristova vojska i vojska tame, i svatko od nas mora za sebe odgovoriti na koju će stranu. Svatko od nas želi dvije stvari - voljeti i bit voljen. Ono što se rijetko spominje kad se govori o ljubavi je - da djeca žive od ljubavi između oca i majke, to je glas budućnosti, pojasnio je.
Najsigurnija stvarnost je da ćemo svi umrijeti, uz najnesigurniju stvarnost - kad će se to dogoditi. Neka primjer BDM koja zagovara nas ne samo kod svoga Sina, ne samo za zdravlje tjelesno, koje je nužno, već i za zdravlje duše koja je napadana sa svih strana, napadana u obitelji, itekako napadana, gdje muškarac više nije muškarac, žena više nije žena…
Zahvalivši nebeskom Ocu i Majci na lijepom vremenu, vlč. Mario zahvalio je i svima koji su pridonijeli ovom slavlju a napose don Vinku sa kojim je, kako je rekao odrastao u Varošu, kasnije dijelio sjemenišne, bogoslovijske klupe, tuge i radosti, razočaranja i sumnje, ohrabrujući jedan drugoga na putu prema svećeništvu. Zahvalio je na riječima ohrabrenja i još jednom posvijestio i približio lik naše nebeske Majke koja je uvijek i u svemu tražila samo Božju volju, koja se, iako je imala na to pravo - nije gurala naprijed, već je uvijek bila negdje pozadi i vjerno pratila svoga Sina do križa, do Kalvarije. Koja bi to majka mogla podnijeti, pretrpjeti sve što se događalo od Kristova rođenja?... Cijeli život provela je u tišini, skrovitosti, poslušnosti, i na to nas potiče, da i mi poput nje znamo ne gurati se naprijed. Zaboravljamo, sve što imamo, sve što jesmo, Božji je dar. Gospodin kaže - kad sve učinite, recite - sluge smo beskorisne, učinismo što smo bili dužni učiniti.
Prije početka blagoslova djece i bolesnih, don Vinko je kazao da smo svi djeca, a ako uzmemo psihijatrijsku podjelu ljudi na bolesne i nepregledane - svi smo u neku ruku bolesni i potrebni Božjeg blagoslova.
Tijekom trodnevne duhovne priprave misna slavlja predslavili su don Dalibor Milina, don Ivica Barišić i don Nedjeljko Kešina. Sva slavlja animirao je župni zbor.

Antonija Menalo

Koristimo kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i potpunu funkcionalnost internet stranice i servisa. Uvijeti korištenja