Petak, 14 Siječanj 2022 18:27

HRVATSKO PLANINARSKODRUŠTVO „GLEDAVAC“ organizira Opću planinarsku školu 2022.

Opća planinarska škola sastoji se od teorijskog i praktičnog dijela, odnosno predavanja i izleta, prema Pravilniku o općoj planinarskog školi hrvatskog planinarskog saveza.
Opća planinarska škola daje kvalitetnu osnovu za djelovanje u organiziranom hrvatskom planinarstvu, omogućava stjecanje općih znanja i vještina iz područja planinarstva te pruža temelje za nastavak školovanja u raznim planinarskim specijalnostima organiziranim u Hrvatskom planinarskom savezu.
Opća planinarska škola provodi se prema programu HPS-a.
Predavanja se održavaju u večernjim satima, utorkom od 17 do 19 sati, u prostorijama GRADSKE KNJIŽNICE METKOVIĆ, Kralja Zvonimira 4, počevši od 15.2.2022. 
Sastavni dio  opće planinarske škole su izleti u planine (pet jednodnevnih i tri dvodnevna) ispunjeni praktičnim vježbama.
 
Prijave i upisi
 
Broj polaznika škole je ograničen veličinom predavaonice i kapacitetom planinarskih domova na 15 polaznika. 
Redovna cijena opće planinarske škole iznosi 150,00 kuna, plativo odjednom ili po dogovoru na rate. Uz to je obavezno članstvo u planinarskom društvu i “markica” HPS-a za tekuću godinu. 
Polaznik mora imati navršenih petnaest godina.
U cijenu su uključeni: vodstvo škole, organiziranje predavanja, terenskih vježbi i izleta. U cijenu nisu uračunati troškovi izleta, prijevoza, spavanja u domovima i hrana. Polaznicima za uspješno praćenje nastave trebaju kompas i zamka (planinarski konop debljine 6 mm i dužine 6 metara).   
Prijave i upisi počinju objavom ove najave, a traju do ispunjenja upisne kvote, odnosno početka predavanja.
Dodatne informacije o školi možete saznati upitom na adresu e-pošte Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na našoj Facebook stranici.
Teorijski dio obuhvaća sljedeća predavanja: Planinarstvo, Povijest planinarstva, Planine, Oprema, Korištenje tehničke opreme, Pripreme za odlazak u planinu, Kretanje u planinama, Orijentacija, Boravak u planinama, Osnove speleologije, Zaštita prirode, Meteorologija, Opasnosti u planinama, Spašavanje u planini i HGSS, Prva pomoć.
Izlete planinarske škole vode školovani planinarski vodiči HPS-a.
 
Ciljevi izleta su brda i planine u našem okruženju: Marin vijenac, Babina Gomila, Vošac, Snježnica, Vulin potok (ferata), dvodnevni izleti su Mosor, Blidinje i Veliki šibenik.
Popis obavezne planinarske opreme za polaznike škole:
* visoke planinarske cipele – gojzerice, 
* veliki planinarski ruksak (40L do 60L),
* vreća za spavanje i podloga za spavanje, 
* svjetiljka- najbolje čeona, štapovi, prva pomoć.
Savjetujemo da posudite opremu od rodbine i prijatelja ako ste u mogućnosti.  
Planinarska oprema se nabavlja postepeno, stoga pričekajte predavanje o opremi.
Polaznici koji uspješno polože završni ispit primaju diplomu Hrvatskog planinarskog saveza.
Predavači su članovi HPS-a – vodiči, markacisti, liječnik, speleolog, sportski penjači članovi HGSS-a itd.
Upisom u pl. školu svaki polaznik potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sudjelovanje u radu škole, da izletima pristupa na vlastitu  odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati programa izleta, odluka i uputa vodiča.
Osim toga sukladno aktualnoj epidemiološkoj situaciji i odlukama Stožera o poštivanju epidemioloških mjera u korištenoj predavaonici polaznici trebaju imati važeću COVID potvrdu o preboljenju/cijepljenju ili negativan COVID test (svi polaznici, predavači i  voditelj opće planinarske škole treba imati važeću covid putovnicu).
Voditelj škole je:

Stipan Prce,  mob. 091 366 7919 ili mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Koristimo kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i potpunu funkcionalnost internet stranice i servisa. Uvijeti korištenja